Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Ringar av eld i ett skogsparti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min första reaktion var att jag aldrig sett något liknande” – hör experten förklara den eldsprutande drönaren. Foto: Ukrainska militären

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Professorn: Flera tydliga exempel på krigsbrott  

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt, menar att det finns flera exempel på krigsförbrytelser i Ukraina. Ett sådant är, enligt honom, bombningen av en teater och kyrkhus i Mariupol.

– Det var känt för ryska styrkor utan tvekan, de visste att dessa två ställen var skyddsrum. Ändå – avsiktligt enligt många bedömare – valde de att bomba dessa två ställen. När det blir avsiktligt mot civila mål kan man inte motivera det på något sätt. Vi har många sådana fall, säger Mahmoudi, i SVT:s specialsändning om kriget i Ukraina.

Det finns flera praktiska problem med att få till rättsliga processer i samband med kriget. Mahmoudi är dock optimistisk kring att ansvariga kommer att kunna ställas inför rätta för de krigsförbrytelser som skett.

– I liknande fall har jag aldrig tidigare sett att så många instanser engagerat sig i att ta fram förslag till stadgar för domstolar och hur det ska gå till, hur man ska arrestera och gripa. Så länge Putin sitter vid makten och är statschef är det visserligen nästintill omöjligt, men jag är ganska positiv till att vi får många inblandade ställda inför rätta, säger Said Mahmoudi.

Överblick

Stoltenberg om långdistansvapen: Upp till varje land

Natos avgående generalsekreterare, Jens Stoltenberg, säger att det är upp till varje land att bestämma hur Ukraina får använda deras långdistansvapen, enligt Reuters. Samtidigt välkomnar han diskussioner.

– Jag välkomnar den här utvecklingen, men det är upp till varje enskild allierad att fatta det slutgiltiga beslutet, säger han till LBC radio som citeras av Reuters.

Så sent som på fredagen diskuterade Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och USA:s president Joe Biden saken i Washington. Inget beslut offentliggjordes.

Putin vill utöka armén med 180 000 personer

Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat ett dekret för att utöka de ryska väpnade styrkorna med 180 000 personer. Det rapporterar flera ryska medier.

Dekretet kommer att träda i kraft den 1 december och innebär att antalet aktiva soldater i armén kommer uppgå till 1,5 miljoner, enligt Moscow Times.

Den ryska armén kommer totalt bestå av närmare 2,4 miljoner personer.

Det är tredje gången som den ryska armén expanderar sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina.

Kiev bjuder in FN och Röda korset till Kursk

Ukraina bjuder in FN och Internationella Rödakorskommittén (ICRS) till Kursk, meddelar landets utrikesdepartement.

"Ukraina är redo att underlätta deras arbete och bevisa att landet följer internationell humanitär rätt", skriver Ukrainas utrikesminister Andrij Sybiha på X.

Ryssland kallar uppmaningen för en "ren provokation."

– Vi förväntar oss en nykter bedömning av sådana provokativa uttalanden av FN och ICRC, säger Rysslands utrikesminister
Sergej Lavrov enligt AFP.

SVT snart på plats i Ukraina igen

I slutet av veckan reser jag och fotograf Lars Lyrefelt äntligen tillbaka till Ukraina för att rapportera på plats. Vilka frågor skulle ni vilja att vi tog med oss till ukrainarna?
Ni är välkomna att skicka idéer och frågor här i kommentarsfältet, eller maila till elin.jonsson@svt

Elin Jönsson sitter vid sin bärbara dator
Elin Jönsson, ukrainakorrespondent

Två uppges döda i attacker senaste dygnet

En person dog när ett flerfamiljshus i Charkiv träffades i en rysk attack under söndagen, uppger regionens guvernör.

I Donetskregionen i östra Ukraina uppges en person ha dött i en attack mot den hårt ansatta staden Pokrovsk.

Totalt har 63 personer skadats i ryska anfall det senaste dygnet, skriver Kyiv Independent med hänvisning till lokala myndigheter.

Ukrainas flygvapen skriver på Telegram att man sköt ner 53 ryska drönare under natten mot måndag och att luftförsvaret var aktivt i totalt nio ukrainska regioner.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Attack mot Charkiv - många skadade

Ett flerfamiljshus i storstaden Charkiv har träffats av rysk beskjutning, uppger lokala ukrainska myndigheter.

Minst 28 personer ska ha skadats, varav flera ska vara barn.

Bilder från platsen visar stor förödelse och ett stort hål i fasaden på byggnaden.

"Världen borde hjälpa till och skydda oss mot det ryska flygvapnet, mot dussintals glidbomber som tar ukrainares liv varje dag", skriver president Zelenskyj på Telegram.

Markerad händelse

Ukraina tillbakavisar uppgifter om "frysning" av kriget

På lördagen rapporterade den tyska tidningen Bild uppgifter om att att Volodymyr Zelenskyjs plan för Ukrainas seger innehåller en begränsad vapenvila eller en slags "frysning" av kriget.

Senare i september väntas presidenten presentera en segerplan för Joe Biden, men både Zelenskyj och utrikesdepartements talesperson Heorhiy Tyhiy tillbakavisar uppgifterna om att planen innehåller en begränsad vapenvila, enligt Suspilne.

X skriver Tykhyi "Nej, Ukraina planerar inte att gå med på någon frysning av kriget" och att planen som Zelenskyj ska presentera för USA kommer att "utan tvekan stärka, och inte försvaga Ukraina".

Markerad händelse

Rådgivare: Biden ska ge Kiev "bästa positionen"

USA:s president Joe Biden kommer att använda sista månaderna i mandatperioden till att försätta Ukraina i "bästa möjliga position för att segra".

Det sade USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan via länk på ett högprofilerat ukrainskt möte om utvecklingen i det ryska invasionskriget på lördagen.

-President Zelenskyj har sagt att detta krig i slutändan kommer att avslutas genom förhandlingar och de (Ukraina) måste i det läget ha en stark utgångspunkt, sade Sullivan. (TT)

Markerad händelse

Budanov: "Galet" antal granater från Nordkorea

Nordkorea försörjer den ryska militären med "galna mängder artillerigranater" vilket utgör ett stort problem för Ukraina, säger den ukrainske underrättelsechefen Kyrylo Budanov till Bloomberg.

Enligt honom orsakar den nordkoreanska ammunitionen större problem än stödet från något annat ryskvänligt land, inklusive Iran. Nordkorea ska enligt Sydkorea ha levererat över fem miljoner artillerigranater till Ryssland under kriget.

Samtidigt uppgav Ukrainas försvarschef i veckan att landet numera bara avfyrar hälften så många artillerigranater som ryssarna, en ökning jämfört med 2023 då ryssarna
kunde utföra uppemot tio gånger fler artilleriattacker.

Kyrylo Budanov i februari. Foto: Evgeniy Maloletka/TT

Sullivan: Intensiva samtal om långdistansvapnen

Inget beslut har fattats kring om att lätta på begränsningarna för Ukrainas användning av långdistansvapen mot Ryssland, men "intensiva samtal" pågår kring ämnet, säger USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan, enligt Reuters.

Han säger att den amerikanska regeringen ser fram emot mötet mellan Joe Biden och president Zelenskyj nästa vecka och att frågan då kommer att tas upp.

Sullivan meddelade även att ett "substantiellt" stödpaket till Ukraina kommer att presenteras innan månadens slut.