Senaste nytt om kriget i Ukraina
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.
Kriget i Ukraina
Överblick
Kreml: Kommer inte kommentera möjliga avtal
Dmitrij Peskov, Kremls talesperson, beskriver vid ett möte med pressen fredsprocessen som rörlig och föränderlig, skriver ryska Interfax.
När han frågades om uppgifterna om det amerikanska fredsförslaget svarade han endast att många falska nyheter cirkulerar. Han tillade att Ryssland inte publikt kommer kommentera möjliga fredsavtal med Ukraina.
Peskov upprepade även att Ryssland motsätter sig en insats med soldater från Natoländer i Ukraina.
Vance: Tagit fram ett rättvist förslag
USA:s vicepresident JD Vance säger vid en pressträff att USA kommer att dra sig ur fredsprocessen om Ryssland och Ukraina säger nej till det förslag som amerikanerna lagt fram.
”Jag tycker vi har tagit fram ett väldigt rättvist förslag”, säger han och tillägger att han trots allt är optimistisk.
Vance berörde även frågan om territorier.
”Det är dags för att parterna på en bred nivå säger att de ska stoppa dödandet, frysa de territoriella linjerna på någon nivå nära där de är idag och få till stånd ett långsiktigt avtal.”
Ukrainas Volodymyr Zelenskyj uteslöt på tisdagen ett erkännande av Krim som ryskt i ljuset av uppgifterna om innehållet i USA:s förslag.
Reuters: Inte aktuellt med demilitarisering
Ryssland har vid upprepade tillfällen krävt att Ukraina rustar ner som en del i en framtida fredsöverenskommelse, men kravet har inte fått fäste hos USA, uppger källor för Reuters.
Ingen press om en sådan åtgärd har lagts på Ukraina från amerikanskt håll hittills, enligt dem. Ukraina har på sitt håll avvisat kravet. En stark ukrainsk armé har av dess europeiska allierade beskrivits som en viktig säkerhetsgaranti för landet.
Ryssarna har dessutom krävt att Ukraina helt slutar rusta sin försvarsmakt samt upphör med rekryteringen av soldater som en förutsättning för att man ska kunna gå med på en komplett vapenvila.
Jermak i London: Fortsätter arbetet mot fred
Andrij Jermak, president Zelenskyjs stabschef, skriver på Telegram att han befinner sig i London tillsammans med försvarsminister Umerov och utrikesminister Sybiha.
Detta efter att toppmötet med USA, Frankrike och Storbritannien skjutits upp.
”Vi kommer, trots allt, arbeta för fred”, skriver han och tillägger att de som överenskommet ska träffa företrädare från USA och Europa.
”I dag kommer vi att prata om vägarna till en fullständig och villkorslös vapenvila som det första steget mot en fullfjädrad överenskommelse.”
Samtalen i London skjuts upp
Fredssamtalen mellan USA, Ukraina, Frankrike och Storbritannien i London som var planerade att äga rum i dag skjuts upp, meddelar den brittiska regeringen.
I ett pressmeddelande framgår det att samtalen nedgraderats till tjänstemannanivå och att media stängs ute, skriver The Guardian.
Planen var från början att ländernas utrikesministrar skulle träffas, men USA:s Marco Rubio ställde nyligen in sin medverkan. Nu ska alltså samtalen ske mellan högt uppsatta rådgivare till ministrarna.
Storbritanniens David Lammy kommer dock fortfarande att möta sin ukrainska motpart Andrij Sybiha, enligt uppgifter till Sky News.
Axios: Det erbjuds Ukraina i Trumps förslag
En rad eftergifter till Ryssland föreslås av USA i utbyte mot fred, uppger källor med direkt insyn för Axios. Men Trumpadministrationens förslag innehåller även vissa fördelar för Ukraina.
• ”Robusta” säkerhetsgarantier från europeiska länder. Men detaljerna uppges vara få i dokumentet.
• Att Ukraina återfår en mindre del av Charkivregionen som i dagsläget ockuperas av Ryssland.
• Att Ukraina får fri tillgång till floden Dnepr, vars östra sida kontrolleras av ryssarna i Chersonregionen.
• Kompensation och bidrag till återbyggnad.
Dessutom föreslår USA att kärnkraftverket i Zaporizjzja drivs av USA framöver och förser både Ryssland och Ukraina med el.
Axios: Trump vill att hans ”sista bud” accepteras i dag
USA vill få ett svar från Ukraina idag om huruvida landet går med på Trumpadministrationens ramverk för fred som lades fram för ukrainarna i förra veckan, skriver Axios.
Förslaget innehåller flera eftergifter till Ryssland, enligt deras källor:
• Ett amerikanskt erkännande av Krimhalvön som rysk.
• Att Ryssland får behålla de ockuperade områdena i Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja.
• Ett löfte om att Ukraina inte blir Natomedlem.
• Att sanktioner mot Ryssland som införts efter 2014 lyfts.
• Ökat ekonomiskt samarbete med USA i energi och industrisektorn.
Uppgifterna rimmar med vad WSJ och Bloomberg i dagarna rapporterat om USA:s förslag.
Spänt läge inför nya Ukrainasamtal i London
USA har varnat för att de kan dra sig ur fredsprocessen mellan Ryssland och Ukraina om de inte börjar se framsteg i förhandlingarna.
Samtidigt kommer uppgifter om att delar av den amerikanska fredsplanen läckt.
– Många element i planen kan Ukraina helt enkelt inte acceptera, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.
Drönarattacker mot Charkiv och Odessa
Ryssland attackerar storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina natten till onsdag, uppger stadens borgmästare Ihor Terechov.
Flera explosioner har hörts och det brinner på flera platser enligt borgmästaren – som varnar för att attackdrönare fortsätter att slå mot staden, som är Ukrainas näst största. Det är ännu oklart om någon skadats.
Flera städer och regioner attackerades på tisdagskvällen. I Odessa i söder skadades minst två personer i en drönarattack, enligt guvernören Oleh Kiper.
Även Poltavaregionen, väster om Charkiv, har attackerats. Det har också hörts explosioner i Cherson i söder, enligt public service-bolaget Suspilne.
(TT)