Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Volodymyr Zelenskyj och SVT:s reporter Oscar Schau.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem punkter – här är innehållet i Zelenskyjs segerplan. Foto: Ukrainas presidentkansli & Filip Brusman

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kina kräver nedtrappning i Ukraina

Kina hoppas att alla parter arbetar för nedtrappning i Ukraina. Det uppger en talesperson för den kinesiska utrikesministern enligt nyhetsbyrån Reuters.

Uttalandet kommer efter de sydkoreanska underrättelseuppgifterna om att Nordkorea har sänt trupper till Ryssland som ska strida i Ukraina.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Kina återkommande betonat att man förhåller sig neutral i kriget. Samtidigt har landets både militära och ekonomiska samarbeten med Ryssland fördjupats de senaste åren.

Hör den säkerhetspolitiska analytikern Katarina Engberg om Kinas roll i kriget i Ukraina.

Överblick

Nyfiken • Har ni möjlighet att faktagranska uppgifterna om ryska gasattacker? (https://x.com/wartranslated/status/1848281230053155261)

Hej Nyfiken! Klippet publicerades den 20 oktober av en känd högerextrem paramilitär rysk styrka som är aktiv i Ukraina.

Det framgår inte när eller var det är filmat, men Ukraina har upprepade gånger larmat om att ryssarna använder gas vid fronten i strid med internationell lag.

Det handlar främst om så kallade K-51-granater laddade med det tårgasliknande ämnet klorpikrin.

Här kan du läsa mer och även höra Försvarsmaktens expert på skydd mot kemiska stridsmedel berätta om gasens effekt i strid.

Roland • Hur ställer sig EU och Nato till
Nordkoreanska soldater i Ukraina?

Hej Roland!

Natos generalsekreterare Mark Rutte har sagt en nordkoreansk inblandning i kriget skulle innebära en "enorm upptrappning". Även Frankrike har uttryckt oro och fördömer uppgifterna.

Markerad händelse

Ukraina vädjar om hjälp att försvara Svarta havet

Ukrainas vädjar om hjälp för att stoppa de ryska angreppen mot ukrainska hamnar vid Svarta havet, rapporterar Reuters.

Det var budskapet när Ukrainas utrikesminister Andrii Sybiha besökte Turkiet på måndagen.

Ryssland har under hösten genomfört en rad attacker mot mål vid Svarta havet och har intensifierat angreppen mot hamnstaden Odessa. Syftet uppges vara att försvåra den ukrainska exporten av spannmål och driva upp världsmarknadspriset, enligt New York Times.

Markerad händelse

Ryssland försvarar samarbete med Nordkorea

Ett samarbete mellan Ryssland och Nordkorea är i linje med internationell lag och hotar inte Sydkoreas säkerhetsintressen, uppger Rysslands ambassadör i Sydkorea, Georgy Zinoviev.

Sydkoreas utrikesminister kallade i protest till sig Zinoviev efter uppgifter om att Nordkorea skickat militär till Ryssland i syfte att strida mot Ukraina.

Samtidigt uppger Natos generalsekreterare Mark Rutte att han fört samtal med president Yoon Suk-yeol om hur banden kan stärkas mellan Sydkorea och Nato.

"Om Nordkorea skickar trupper till Ukraina för att strida på den ryska sidan skulle detta trappa upp konflikten betydligt", skriver Rutte på socialmedieplattformen X.

Flera ryska drönare nedskjutna

Det ukrainska luftförsvaret har skjutit ner 59 ryska drönare under natten mot måndagen, uppger den ukrainska militären enligt nyhetsbyrån Reuters.

Luftförsvaret uppger samtidigt att man tappat kontakten med ytterligare 45 drönare som sannolikt kraschat på ukrainskt territorium. Omkring 10 ryska drönare ska fortfarande befinna sig i Ukrainas luftrum.

Markerad händelse

USA:s försvarsminister besöker Kiev

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har anlänt till Kiev för ett besök.

"Jag är tillbaka i Ukraina, för fjärde gången som försvarsminister, för att visa att USA och det internationella samfundet fortsätter stå vid Ukrainas sida", skriver Austin på X under ett foto av sig själv vid järnvägsstationen i den ukrainska huvudstaden.

Markerad händelse

Nattliga drönarangrepp mot Kiev

Ryssland har avfyrat drönare mot Ukrainas huvudstad Kiev i flera omgångar under natten mot måndag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En person ska ha skadats i samband med attackerna. Drönarna ska enligt ukrainska myndigheter även ha orsakat skador på tak och fasader till flera bostadshus.

Det är andra natten i rad som den ukrainska huvudstaden attackeras.

- Ännu en natt med oro. Fienden minskar inte intensiteten i sina luftangrepp mot Ukraina, skriver Serhiy Popko, chef för Kievs militära administration på Telegram.

Enligt honom ska omkring 10 drönare på väg mot Kiev ha skjutits ner.

Drönare nedskjutna över Ryssland

Det ryska luftförsvaret hävdar att man skjutit ner 18 ukrainska drönare under natten till måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

11 av drönarna sköts ner över regionen Rostov och resten över regionerna Bryansk, Kursk and Oryol, uppger Rysslands försvarsminister på Telegram.

Markerad händelse

Zelenskyj: "Tydliga bevis för nordkoreanska soldater"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att det finns tydliga bevis för att Nordkorea skickat soldater till Ryssland och hänvisar till satellitbilder och videoklipp.

– Vi förväntar oss en normal, ärlig och stark reaktion från våra partner på detta, säger Zelenskyj och varnar för vad Ryssland kan tänkas ge Nordkorea i utbyte.

– Tyvärr kan instabiliteten och hoten växa avsevärt när Nordkorea börjar lära sig modern krigföring.