Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s direktrapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s direktrapportering om kriget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Se tre exempel på hur ryska medier rapporterar om Ukrainas attacker i Ryssland. Foto: Telegram/Reuters/AP/SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Andersson (S): Avsätt Viktor Orbán

Magdalena Andersson (S) säger till SVT Nyheter att hon vill att Ungerns Viktor Orbán avsätts som EU-ordförande.

- Samtidigt som ukrainare ligger i skyttegravar för att försvara sitt lands frihet så använder premiärminister Orbán det ungerska EU-ordförandeskapet till att legitimera Vladimir Putins krig i Ukraina genom att besöka bland annat Moskva. Det är mycket allvarligt och oacceptabelt. Jag förväntar mig att Ulf Kristersson nu gör vad han kan för att EU ser över möjligheten att avbryta Ungerns ordförandeskap.

Kristersson (M) gick på torsdagen hårt ut mot Orbán.

– Han missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, sa han.

Överblick

Markerad händelse

Modi i Polen – reser vidare till Ukraina på fredag

Indiens premiärminister Narenda Modi befinner sig i Polen och kommer under torsdagen att träffa polska ledare i ett första besök i landet av en indisk ledare på 45 år.

När han talade inför en indisk gemenskap i Warzawa efter sin ankomst i tisdags sa han att "Indiens syn är klar, det här är inte krigets tid" och tillade att landet är en "stor förespråkare för för fred i regionen", rapporterar CNN.

På fredag väntas Modi resa vidare till Ukraina för att träffa president Volodymyr Zelenskyj.

Modis resa till Polen och Ukraina följer hans resa till Ryssland för bara några veckor sedan – ett besök som väckte stor kritik från Ukraina.

Narendra Modi under sitt besök i Polen. Foto: Czarek Sokolowski/AP
Narendra Modi under sitt besök i Polen. Foto: Czarek Sokolowski/AP
Markerad händelse

Ökad risk för drönarattacker mot Ukraina

Den amerikanska ambassaden i Kiev bedömer att risken för både drönar- och robotattacker mot Ukraina är betydligt högre de kommande dagarna. Till följd har en säkerhetsvarning utlysts för amerikanska medborgare i Ukraina.

Den ökade risken bedöms vara, skriver de på sin hemsida, på grund av att Ukraina firar sin självständighetsdag på lördag den 24 augusti.

I år är det 33 år sedan Ukraina blev självständigt från Sovjetunionen.

Markerad händelse

Rysk militäranläggning i brand efter drönarattack

Ett okänt antal ukrainska drönare träffade ryska Volgograd tidigt på torsdagsmorgonen. Guvernören Andrej Botjarov skriver enligt Reuters på Telegram att en brand bröt ut vid en militär anläggning i regionen. Han specificerar inte vilken men uppger att attacken var riktad mot området runt byn Marinovka, där en militär flygbas finns.

Nasas satellitsystem för att detektera bränder, Firms, konstaterar bränder både på och i närheten av flygfältet i Marinovka, rapporterar The Guardian. Detta har inte bekräftats av de lokala myndigheterna eller av andra oberoende källor.

Explosioner ska också ha hörts i den närliggande staden Kalach-na-Donu, skriver Kyiv Independent och hänvisar till flera Telegramkanaler.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Karta: Tre strategiska broar i Ryssland skadade

Ukrainsk militär har lyckats med en rad framgångar på slagfältet sedan de passerade gränsen till ryska Kursk-regionen den 6 augusti. Nu bekräftar Ukraina de tidigare ryska uppgifterna om att trupperna skadat tre strategiska broar över den regionala Sejm-floden.

Se mer om den ukrainska militärens framsteg i klippet ovan – och läs mer i artikeln.

Markerad händelse

Flera attacker mot ukrainska Pokrovsk

Ukrainska militären rapporterar om attacker kring ukrainska staden Pokrovsk i Donetsk-regionen, under onsdagen, rapporterar Reuters.

Enligt militären ska det varit 46 ryska attacker mot staden. 44 av dem avvärjdes och två pågår fortfarande, enligt ukrainsk militär.

Markerad händelse

Zelenskyj: Förstärker styrkor i öst

Ukraina förstärker sina styrkor i enlighet med Rysslands framryckning vid Pokrovsk-fronten i Donetsk-regionen, meddelar den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i sitt kvällstal på X.

Närbild på  Volodymyr Zelenskyj
Arkivbild. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT
Markerad händelse

Ukraina: Biståndet måste öka 2025

Ukraina kommer att behöva 12-15 miljarder dollar, motsvarande 128-160 miljarder kronor, mer i utländskt bistånd nästa år än vad som tidigare förväntats, meddelade landets biträdande finansminister Olga Zykova på onsdagen.

Ukraina har tidigare sagt att man behöver totalt 22,7 miljarder dollar, (243 miljarder kronor), i utländskt bistånd 2025.

Ukraina begärde 38 miljarder dollar (cirka 407 miljarder kronor), till 2024 och har hittills fått cirka 24 miljarder dollar (257 miljarder kronor) av det beloppet från allierade länder.

Ryska uppmaningen: Sluta nätdejta

Invånare i de ryska gränsregionerna Kursk, Brjansk och Belgorod uppmanas nu av myndigheterna att tänka till kring sitt internetanvändande. Bland annat bör de avstå från att använda nätdejtingtjänster, rapporterar CNN.

Uppmaningen gäller också militär- och polisiär personal i områdena. Enligt Ryssland kan Ukraina samla in och använda information från till exempel dejtingappar som kan vara skadlig för Ryssland.

Myndigheterna har släppt en lång lista på andra rekommendationer. Den innehåller bland annat råd som att inte geotagga sina inlägg på sociala medier och att inte klicka på osäkra länkar.

Markerad händelse

Ukraina har ratificerat Romstadgan

Verchovna Rada, det ukrainska parlamentet, har under onsdagen röstat för att ratificera Romstadgan som är Internationella brottmålsdomstolens, ICC, grunddokument. Detta rapporterar ukrainska medier.

Ukraina är inte medlem i ICC men ratificeringen är ett stort steg på vägen att bli det. Det är även något som anses vara ett krav för att få gå med i EU.

President Zelenskyj lade fram förslaget om att ratificera stadgan den 15 augusti i år.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Källor: Flera Natoländer långsamma med leveranser

Flera av Ukrainas allierade i Nato har ännu inte gått vidare med löften om att snabbt skicka militär utrustning och luftförsvarssystem till Ukraina, säger källor till Bloomberg.

Länderna ska under Natomötet i juli ha lovat att sända försvarsmateriel dit men ännu inte ha fullföljt sina löften. Det är osannolikt att det kommer bli gjort före hösten, skriver Bloomberg.

Det är inte känt exakt vilka länder det rör sig om, men i ett tal för några dagar sedan vände sig president Zelenskyj till några särskilda.

- Krig tar inte semester. Beslut behöver fattas och jag riktar mig särskilt till USA, Storbritannien och Frankrike, sa han då.

Natos generalsekretare Jens Stoltenberg annonserade nytt utökat stöd till Ukraina på Natotoppmötet i somras.