Det var i mars 2017 som den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán och hennes två kolleger, amerikanen Michael Sharp och den lokala medarbetaren Betu Shintela, mördades i Kongo-Kinshasa.
I helgen väntas en militärdomstol i Kananga avkunna domar för de över 54 personer som står åtalade för att ha ansetts delaktiga i morden. 51 av de åtalade riskerar dödsstraff, rapporterar TT.
Kan bli viktigt avslut
SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås har följt fallet från start och menar att domen kan bli ett viktigt avslut för familjerna till de mördade FN-medarbetarna.
– Det är också viktigt att ur ett bredare perspektiv börja ta de våldsamma övergreppen som finns i de här områdena på allvar och att de ansvariga kommer inför rätta, säger han i Morgonstudion.
Zaida Catalán hade länge varit politiskt aktiv i Miljöpartiet i Sverige men arbetade vid tidpunkten för mordet på uppdrag av FN i konfliktzoner i centrala Kongo-Kinshasa för att avslöja övergrepp.
Hon och hennes kolleger mördades i samband med en resa på motorcykel i Kasai-regionen där det hade rapporterats om massgravar efter en konflikt mellan grupperingen Kamuina Nsapu och regeringstrupper.
”Någon ville dölja något”
Men trots rättegången återstår flera frågetecken kring vad som faktiskt hände. Johan Ripås pekar på att rättegången inte håller samma krav på rättssäkerhet som man har i Sverige. Han tror att många lägre ner i kedjan riskerar att dömas till långa fängelsestraff medan högre beslutsfattare kan gå fria.
– Det här är en väldigt komplicerad utredning med många olika spår, mycket tyder på att folk en bit upp i olika kedjor visste att de var på väg till det här området. Någon hade uppenbarligen något att dölja, säger han.