Tonåring döms till tio års fängelse – för manipulerade instagrambilder

Uppdaterad
Publicerad

En serie digitalt manipulerade bilder på Instagram blev för mycket för den iranska regimen. Nu har 19-åriga Fatemeh Khishvand dömts till tio års fängelse, anklagad för att moraliskt ha fördärvat unga människor.

Den unga instagramprofilen, som på sociala medier kallades sig Sahar Tabar, nådde en begynnande berömmelse på sociala medier genom att posta digitalt manipulerade bilder på sig själv som gav henne ett zombieliknande utseende.

Som mest hade hon närmare en halv miljon följare.

Anklagad för hädelse

Men det skräckflörtande temat togs inte emot väl av den iranska regimen. För ett år sedan greps hon och anklagades för bland annat hädelse, för att ha tjänat pengar genom opassande verksamhet och för att moraliskt ha fördärvat unga människor.

Nu uppger hennes advokat att hon dömts till tio års fängelse, rapporterar The Guardian.

I höstas sände iransk statstelevison ett sannolikt påtvingat erkännande från Khishvand i vilket hon uttryckte ånger för sina handlingar. I inslaget beskrevs hon som ”ett offer med en abnorm personlighet och mentalt hälsotillstånd” som sökte ”vulgaritet” på sociala medier.

Psykiatriska problem

Sjukhusjournaler tyder på att hon under uppväxten haft problem med den mentala hälsan och flera gånger besökt psykiatriska mottagningar. Ett faktum som gör hennes fängelsestraff än mer uppseendeväckande.

Hennes advokater har under det senaste året försökt få nittonåringen släppt mot borgen, bland annat genom att peka på flickans unga ålder då bilderna postades (2017), dock utan gehör.

Khishvand vädjade under våren själv om att släppas då hon uppvisat symptom på covid-19, skriver The Guardian.

Nittonåringen är den senaste i en lång rad av iranska influerare som straffats hårt för sin närvaro i sociala medier. Bland annat har flera unga iranier gripits efter att ha publicerat videor där de dansar, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.