Ruhollah Zam talar inför revolutionsdomstolen i Teheran i juni 2020. Foto: TT

Iran avrättar journalist – anklagades för att ha startat demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

Iran har avrättat den 47-årige journalisten Ruhollah Zam. Han anklagades för att ha initierat de stora demonstrationerna som utspelade sig i Iran under slutet av 2017.

Iransk statstelevision har beskrivit Zam som ”ledaren för upploppen” som svepte över landet runt årskskiftet 2017-2018.

Protesterna som tog plats i ett 70-tal städer riktade sig inledningsvis mot den tuffa ekonomiska situationen i landet. De utvecklades dock senare i en mer politisk riktning och vände sig mot den islamistiska regimen och dess andlige ledare Ali Khamenei.

Levde i exil

Ruhollah Zam levde och arbetade i Paris, enligt iranska myndigheter under beskydd från den franska regeringen. Men för lite drygt ett år sedan lurades han att resa till Irak där han greps av iranska agenter och därefter fördes till sitt hemland, skriver AP.

Han dömdes i juni till döden, anklagad för den svepande brottsrubriceringen ”mofsed-e-filarz” vilket ungefärligt kan översättas till att ”sprida korruption på jorden”.

Zam drev nyhetssajten AmadNews samt en kanal på Telegram i vilken han publicerade komprometterande uppgifter om personer i det iranska ledarskiktet. Han spred också videos som direkt kritiserade landets president Hassan Rouhani och ayatollan Ali Khamenei.

Avrättades genom hängning

Ruhollah Zam avrättades genom hängning under lördagen, vilket väckt starka reaktioner i omvärlden.

Frankrike har redan tidigare beskrivit dödsdomen som ”ett allvarligt slag mot den iranska yttrande- och pressfriheten”. Reportrar utan gränser kallar dödsstraffet för ”ett nytt brott av det iranska rättsväsendet”

Diana Eltahawy, regionchef för Mellanöstern och Nordafrika på Amnesty International, beskriver avrättningen som ”ett dödligt slag mot yttrandefriheten i Iran som visar myndigheternas brutala taktik att sprida rädsla och avskräcka politiskt motstånd”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.