En man står på en scen och ger en tumme upp, omgiven av en entusiastisk publik som håller upp skyltar och klappar. I bakgrunden syns människor som stöttar honom, med många iförda röda kläder. Framsidan av scenen har en stor skylt med texten ”TRUMP VANCE 2024”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donald Trump bjöd in techmiljardären Elon Musk att tala på scenen under presidentkandidatens kampanjmöte på lördagen. Foto: KEVIN DIETSCH

Donald Trump återvände till Butler efter mordförsöket – gästades av Elon Musk

Uppdaterad
Publicerad

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump återvände till Butler, Pennsylvania – platsen där han utsattes för ett mordförsök i mitten av juli – för ett valmöte.

Expresidenten stod bakom en vägg av skottsäkert glas när han talade till sina anhängare och på scenen fick han sällskap av bland andra techmiljardären Elon Musk.

Presidentkandidaten Donald Trump möttes av livesång och högljudda hejarop när han intog scenen vid det första valmötet i Butler sedan skotten mot honom på samma plats.

Partiets vicepresidentkandidat JD Vance inledde talet.

Skottlossning mot Donald Trump

– På det här fältet, exakt på den här platsen för tre månader sedan, trodde vi att president Trump skulle mista livet. Men gud har fortfarande en plan för honom precis som han har en plan för Amerika, sa han.

”Här försökte en kallblodig mördare att tysta mig”

Liksom i JD Vance inledning riktade Trump också sin tacksamhet till gud för att han lever och kan föra sin politik vidare.

– För exakt 12 veckor sedan i kväll, på just denna plats, försökte en kallblodig mördare att tysta mig och tysta den största rörelsen, sa Trump.

Därefter bad han publiken att delta i en stunds tystnad, för att hedra mannen i publiken som sköts till döds under talet i juli.

Trump passade också på att tacka Secret Service, som dödade den 20-åriga skytten, men vars insats under incidenten har ifrågasatts.

– De är fantastiska människor, sa Trump.

”Rösta annars blir det sista valet”

Under kampanjtalet dök också techmiljardären och Tesla-grundaren Elon Musk upp. Han visade sitt fulla stöd för expresidenten Trump och kallade motståndspartiet Demokraterna, med presidentkandidaten Kamala Harris i spetsen, för ett ”hot mot demokratin”.

– Det sanna testet på någons karaktär är hur de agerar under eld. Vi hade en president som inte kunde gå upp för en trappa och en annan där näven höjdes efter att ha blivit skjuten. Så vem vill du att ska representera Amerika? sa Musk till publiken.

Han uppmanade också alla i publiken att rösta och kallade det stundande valet för ”det viktigaste valet i vår livstid”.

– Sms:a folk nu, sms:a nu och se till att de faktiskt röstar. Om de inte gör det kommer det här att bli det sista valet, det är min spådom, sa Musk.

Utöver Elon Musks närvaro bjöd kampanjtalet inte på några större överraskningar. Det politiska budskapet var sig likt, och en stor del av talet innehöll kritik mot motståndarkandidaten Kamala Harris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet