Det kan bli dyrare när EU svarar på tullarna
Trumps tullar
Överblick
Regeringen kallar in till möte om tullarna
Statsministerns statssekreterare Johan Stuart har kallat in en särskild grupp till möte om de amerikanska tullarna.
"Statsministerns statssekreterare har kallat in gruppen för strategisk samordning, med anledning av det amerikanska tullbeskedet och den finansiella situationen. Under mötet kommer berörda departement gå igenom analys av läget och behovet av kommande åtgärder", skriver Ulf Kristerssons pressekreterare Hanna Strömberg till SVT Nyheter.
På mötet kommer representanter från statsrådsberedningen, finansdepartementet, utrikesdepartementet och klimat- och näringslivsdepartementet delta.
Mötet kommer äga rum i eftermiddag.
Finansministern: Länder kommer att prioriteras
Länder som inte är på väg att införa mot-tullar mot USA kommer att prioriteras när det gäller framtida förhandlingar. Det utspelet riktat mot Kina levererar nu USA:s finansminister Scott Bessent i en intervju med CNBC.
– Att Kina höjer tullarna mot USA är dåligt för Kina, säger han och kallar Kinas drag "ett stort misstag".
Bessent upprepar samtidigt att upp till ett 70-tal länder har varit beredda att förhandla med USA. President Donald Trump ska också personligen vara involverad i samtalen, enligt Bessent.
(TT)
EU ska rösta om svar – och filar på fler åtgärder
På onsdagen kommer EU att rösta om införande av mottullar på Trumps 25 procentiga tullar på stål och aluminium, som USA införde redan i mars. Svarsåtgärderna ska börja gälla från den 12 april.
Ytterligare svar på Trumps senaste och mer omfattande tullutspel kommer däremot att dröja. Det handlar enligt SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten om stora summor och då kan EU komma att sätta in ett aldrig tidigare använt verktyg – en europeisk ”handelsbazooka.”
– Den är främst tänkt att användas i avskräckande syfte, säger Bergsten.
Handelsministern Benjamin Dousa säger till TT att han räknar med att det kan dröja veckor och månader innan EU:s nästa svar presenteras.
Varningen: Klädföretag riskerar hård smäll
Textil- och klädtillverkare i Myanmar varnar för att USA:s tullar kommer att hämma landets återhämtning efter den kraftiga jordbävningen den 28 mars.
Klädindustrins branschorganisation uppger enligt AFP att USA:s tullar på 44 procent som ska träda i kraft från och med onsdag orsakar ”avsevärd oro” i en bransch med över en halv miljon anställda i Myanmar, framförallt unga kvinnor.
”De nya tullarna kommer att öka sårbarheten för Myanmars företag som har kämpat för att hålla sig flytande”, säger organisationen i ett uttalande.
Thedéen: "Vi har inte sett något liknande"
Riksbankschefen Erik Thedéen säger att det ekonomiska läget som råder runt om i världen just nu är unikt.
– Vi har inte sett något liknande, för ingen kris eller kraftig börsnedgång ser likadan ut, men det som är väldigt speciellt med detta är att det här orsakas i praktiken av en mans underskrift i ett beslut. Det är liksom väldigt speciellt, säger Thedéen till reportrar utanför Riksdagens finansutskott.
Det faktum att det osäkra läget orsakats av en person menar Thedéen gör det svårare att förutspå vad som kommer hända här näst.
– Det kan förvärras snabbt men det kan också förbättras väldigt snabbt, vilket till exempel skiljer sig från covid-krisen.
Vad är ett handelskrig?
Det talas om ett handelskrig från både politiker och experter i kölvattnet av Donald Trumps tullar.
Läs mer här om vad ett handelskrig är och hur kan det gå till.
Thedéen: Riskerar att få betydande konsekvenser
Riksbankschefen Erik Thedéen ser stora risker med det pågående ekonomiska läget i omvärlden.
– Exakt vilka effekter det får för Sverige och Europa det beror mycket på de här indirekta effekterna, säger Thedéen till SVT Nyheter efter ett möte på Riksdagens finansutskott.
Han menar att de direkta effekterna av tullarna troligtvis kommer vara minimala men att de indirekta effekterna kan leda till ytterligare konsekvenser för svensk ekonomi.
– Företagen, skjuter de på sina investeringar nu, privatpersoner, skjuter de på sina husköp eller bilköp, då kan det som ringar på vattnet få effekter för svensk ekonomi, säger Thedéen.
Von der Leyen uppmanar Kina att ta ansvar
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanar Kina att säkerställa en lösning på den upptrissade tullkonflikt som uppstått mellan Kina och USA, rapporterar Reuters.
I ett telefonsamtal med Kinas premiärminister Li Qiang ska von der Leyen betonat "ansvaret för Europa och Kina, som två av världens största marknader, att stödja ett starkt reformerat handelssystem, fritt, rättvist och grundat på lika villkor", uppger hennes kansli.
De två ledarna ska även ha diskuterat inrättandet av en mekanism för att spåra möjliga handelsomläggningar som orsakas av tullarna då EU befarar att Kina kommer omdirigera billig export från USA till Europa.
Häng med in på banken – mitt under kraschen
Rekordmånga besökare, tekniska problem och oroliga kunder – så har det sett ut på de svenska bankerna under måndagen.
För tredje dagen i rad rasade Stockholmsbörsen.
– Det är viktigt att hålla sig till sin långsiktiga strategi och att inte dras med känslomässigt, säger Nordeas chefsstrateg Johan Larsson.
Uppgifter: Musk vädjade om att slopa tullar
Elon Musk vädjade in i det sista men utan resultat direkt till Donald Trump om att inte införa det omfattande tullpaketet. Det rapporterar The Washington Post med hänvisning till två insatta källor som vill vara anonyma.
Musk, världens rikaste person som ligger bakom Tesla och Space X, har i stället publicerat en video på X där den konservativa ekonomen Milton Friedman hyllade fördelarna med internationell handel.
The Washington Post skriver att det här är den mest uppmärksammade oenigheten hittills mellan Trump och Musk.