Det kan bli dyrare när EU svarar på tullarna
Trumps tullar
Storbank: Trump skickar USA in i recession
USA:s president Donald Trump är på väg att skicka landets ekonomi rakt in i en recession, menar storbanken JP Morgan Chase & Co.
Banken spår nu ett rejält BNP-ras för 2025. Från en tillväxt på 1,3 procent till en nedgång med 0,3 procent. Dessutom spås arbetslösheten att stiga till 5,3 procent.
Bankens bedömning följer efter att en rad andra aktörer, bland annat Citi och UBS, förutspått en liknande utveckling.
Överblick
Det här händer 9 april
07.30 SVT:s utrikeskorrespondenter Ulrika Bergsten och Tilde Lewin svarar på läsarnas frågor om tullarna
09.00 Stockholmsbörsen och de europeiska börserna öppnar
09.30 Tokyobörsen stänger
14.30 EU-omröstning om svarstullar mot USA
14.30 USA:s finansminister håller tal inför amerikanska banker
15.30 USA-börserna öppnar
15.30 Magdalena Andersson (S) och Mikael Damberg (S) håller pressträff om det handelspolitiska läget
17.30 SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén svarar på läsarnas frågor om börsen
21.00 Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson (SD) möts i ekonomidebatt i Aktuellt
Tiderna är ungefärliga och kan komma att ändras
Sydkorea ska förhandla med USA
Sydkoreas handelsminister Cheong In-kyo är i USA för att förhandla om Trumps importtullar. I ett uttalande under tisdagen sa han att Sydkorea övervägde att ge efter för några av Donald Trumps krav. Bland annat genom att minska handelsöverskottet, enligt New York Times.
Sydkorea exporterar framför allt smartphones, bilar och hushållsapparater. USA har gett Sydkorea strafftullar på 26 procent.
Mer än 50 länder har kontaktat Vita huset om att inleda förhandlingar angående Donald Trumps importtullar, rapporterar Sveriges Radio.
USA-korrespondenten: "Kärnan i Trumps politik"
Omvärldens reaktioner på Trumps tullar har varit starka, men motåtgärder från andra länder verkar snarast trigga Vita huset, säger DN:s USA korrespondent Karin Eriksson.
– Det här är kärnan i Trumps politik. Han talade om Kina i sitt första tal, han är fast i tanken att världen åkt snålskjuts på USA och att man kan tvinga företag tillbaka till amerikansk mark.
Men fortsatt fallande börskurser kan bli ett problem.
– Börskurserna är viktiga för hans partikamrater i kongressen och vi hör att republikanerna blir mer och mer oroliga över handelskriget och diskuterar om kongressen ska tillbaka makten över tullarna.
Nu har Trumps höjda tullar trätt i kraft
Klockan 06 i dag började Trumps stora tullpaket mot omvärlden att gälla.
De breda tullar som aviserades för en vecka sedan är de mest aggressiva i modern tid och har väckt starka reaktioner runtom i världen.
Det har varit en skakig vecka börserna. I Tokyo inleddes handeln på onsdagen med en kraftig nedgång.
Tokyobörsen faller vid öppning
Tidigt på onsdagsmorgonen föll Nikkei-indexet till minus 3,0 procent. Det bredare Topixindexet såg en lika kylig morgon med en start på minus 3,1. Detta efter att Trumps hot om importtullar mot Kina på 104 procent väntas bli verklighet vid midnatt lokal tid i USA.
Dyster avslutning på USA-börserna
Efter en dag där USA-börserna inledde med positiv syn efter besked om tullsamtal mellan Donald Trumps administration och flera länder, tappade marknaden allt mer fart.
Avmattningen kom efter nya besked om att landets handelstullar mot kinesiska varor på 104 procent aktiveras på onsdagen.
När marknaden stängde klockan 22.00 var uppgången utraderad och bytt mot nedgång.
S&P 500-index backade 1,6 procent, Nasdaqs kompositindex 2,2 procent och Dow Jones stängde ner 0,8 procent.
Leavitt: Trump tror att Kina vill göra upp
Efter att USA:s president Donald Trump gett klartecken för att implementera handelstullar mot Kina på totalt 104 procent som börjar gälla på onsdagen uppger Vita husets talesperson Karoline Leavitt att man hoppas på en uppgörelse. Det rapporterar Reuters.
På en pressträff i Vita huset på tisdagskvällen uppger hon att Donald Trump "tror att Kina måste nå en överenskommelse med USA".
- Kina vill nå en uppgörelse men det vet bara inte hur de ska göra det, säger Karoline Leavitt och fortsätter:
- Om Kina tar kontakt så kommer han vara otroligt nådig, men han kommer att göra det som är bäst för det amerikanska folket.
Vita huset: Redo att skräddarsy handelsavtal
Donald Trump vidhåller att USA blivit utnyttjat av omvärlden, men är trots detta öppen för förhandlingar med alla länder som hör av sig, uppger Karoline Leavitt, Vita husets talesperson.
Enligt henne så ser Trump gärna "skräddarsydda" handelsavtal och kommer därför att plocka upp telefonen om den ringer.
Ett 70-tal länder ska redan ha hört av sig, uppger Leavitt som också säger att överenskommelser kommer att nås om de gynnar det amerikanska folket och tar USA:s handelsunderskott i beaktande.
USA: Kommer förhandla med dem som är beredda att möta oss
På tisdagen är USA:s handelsrepresentant Jamieson Greer kallad till senatens finanskommitté för frågor om handelstullarna som väntas träda i kraft under onsdagen.
Enligt Greer står han fast vid tidigare uttalanden om att han kontaktats av 50 länder för diskussioner, och att flera skarpa förhandlingar pågår.
Samtidigt bekräftar han att tullarna ska träda i kraft under onsdagen, och att man inte överväger en större paus.
– De är planerade att träda i kraft som presidenten tidigare har meddelat.
Det innebär bland annat att USA vid midnatt på tisdagen inför tullar mot Kina på totalt 104 procent.
Stockholmsbörsen stänger på plus
Efter att ha visat stark positiv utveckling under hela tisdagen var det gröna siffror när Stockholmsbörsen stängde tisdagens handel.
Breda OMXSPI- index landade på en uppgång på 2,3 procent. För OMXS-30, där börsens största bolag huserar, stannade uppgången på närmare 2,7 procent.
Den positiva utvecklingen kommer efter att USA flaggat för kommande förhandlingar med flera länder om det tullpaket som väntas träda i kraft under onsdagen.
Dousa om EU:s tullista: "Har fått en svensk seger"
På onsdagen ska EU:s medlemsländer rösta om hur svaret på de amerikanska tullarna ska se ut. Inför omröstningen har den svenska regeringen tagit strid för att fem varor som man anser är ytterst viktiga för svensk industri ska undantas från tullarna.
När listan nu skickats ut till medlemsländerna har tre av de fem varorna på Sveriges lista tagits bort. Det handlar bland annat om kaolin som används i produktion av färg, pappersmassa och läkemedel.
– Det här visar tydligt att regeringens arbete har gjort skillnad, säger utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) till SVT.
Hör mer om EU:s tullista och varorna som Sverige krävt undantag för ovan.