Tvådelad bild. Vänster: Man går upp för flygplanstrappa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén berättar i klippet hur Trump fick fram sina siffror. Foto: MANDEL NGAN/ AFP och SVT

Donald Trump inför nya tullar 2025 – följ senaste nytt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tullpaket, som drabbar cirka 60 länder, beskrivs som det mest aggressiva i modern tid. Beskedet har lett till röda siffror på börser runtom i världen på torsdagen. Vad händer nu och hur påverkar det världsekonomin?

SVT Nyheter liverapporterar om den senaste händelseutvecklingen.

Trumps tullar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
"Vi måste vara förberedda", säger Benjamin Dousa (M).

Ministerns varning: Kan bli högre priser i Sverige 

Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) säger att han förstår om många svenskar nu är oroliga.

– Vi måste vara förberedda att det här kan påverka Sveriges konjunktur och vår tillväxt, säger han på en pressträff.

Regeringen varnar för att det kan bli en period av högre priser och lägre tillväxt i Sverige, men meddelar samtidigt att man förberett sig på att tullar skulle kunna införas och att Sverige står på en stabil ekonomisk grund.

– Vi har muskler att stötta svensk ekonomi, och det har inte alla länder, säger Dousa.

Överblick

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s president Donald Trump inför tullar på varor från EU på 20 procent. Se Trumps diagram i klippet.

Så ser Donald Trumps tullpaket ut

President Donald Trump har presenterat sitt stora tullpaket, vilket har beskrivits som det mest aggressiva i modern tid.

USA kommer att införa specifika tullar mot 60 länder, som får olika procentsatser men en grundtull på minst 10 procent.

EU får tullar på 20 procent på varor.

Trump har även infört tullar på 25 procent på alla utlandsbyggda fordon, vilket började gälla redan på torsdagen. Ytterligare tullar på bildelar införs den 3 maj.

Kina – som redan har drabbats av 20-procentiga tullar – kommer att åläggas ytterligare 34 procent vilket innebär en ny tullsats på 54 procent, enligt CNN och andra amerikanska medier.

Tullarna ska börja gälla den 9 april.

Iphone kan kosta över 20 000 i USA

De nya tullpaketet – med en grundnivå på tullar på 10 procent och över 50 procent på varor från Kina – väntas driva upp kostnaderna på alla möjliga varor i USA.

De dyraste Iphone-modellerna kan komma att kosta 2 300 dollar, motsvarande cirka 22 700 svenska kronor. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till prognoser från det finansiella institutet Rosenblatt Securities.

Markerad händelse

Fortsatt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar med 0,8 procent i den inledande handeln, efter att ha fallit med 3,4 procent på torsdagen.

Detta sedan ledande marknader i Asien med Tokyobörsen i spetsen fortsatt nedåt som konsekvens av president Donald Trumps meddelade tullar mot omvärlden.

Kronan stärktes efter tullbeskedet, en dollar kostar på morgonen 9,83 kronor och en euro 10,87.

På morgonen kom preliminära svenska inflationssiffror för mars, som visade att inflationen föll mer än väntat.

(TT)

Toyota räknar inte med dyrare bilar 

Världens största biltillverkare Toyota uppger att bolaget för tillfället inte kommer att höja priserna på fordon som exporteras till USA – trots Trumps omfattande tullpaket. Det rapporterar japanska NHK.

Bolaget planerar heller inte någon minskad produktion eller neddragningar av personal, i stället ska bolaget försöka minska sina kostnader, skriver NHK.

Toyota tillverkade enligt NHK drygt 3 miljoner bilar i Japan i fjol. Runt 530 000 av dessa exporterades till USA.

Toyota har fallit kraftigt på börsen sedan Trumps besked i onsdags. Japans premiärminister Shigeru Ishiba kallar på fredagsmorgonen tullarna för en “nationell kris” för Japan, rapporterar AFP.

Markerad händelse

Kina sträcker ut handen till EU 

Kina är villigt att jobba ihop med EU för att upprätthålla ett “regelbaserat multilateralt handelssystem och skapa säkerhet i världshandeln.” Det uppger vice handelsminister Ling Ji, rapporterar Reuters med hänvisning till statliga medier.

Uttalandet från Jing Li, som även är biträdande representant för internationell handel, kom vid ett möte med Ungern i Budapest och är ännu ett svar på Trumps tullbesked. Hur Kina vill att arbetet ska gå till framgår inte.

Kina kan räkna med tullar på över 50 procent och har lovat motåtgärder. Peking har uppmanat Washington att ”omedelbart avbryta” tullarna som de menar skulle skada USA:s intressen och internationella leveranskedjor.

Markerad händelse

Fortsatt turbulent på Asiens börser

Ledande börser i Asien fortsatte att falla på fredagen, dagen efter USA:s president Donald Trump chockerat världens marknader med kraftiga och svepande importtullar.

I Tokyo var det viktiga Nikkei 225-indexet ned 2,7 procent vid lunch lokal tid, medan det bredare Topixindexet hade fallit 3,5 procent.

I Hongkong stod Hang Seng samtidigt på minus 1,5 procent. Shanghai och Shenzhens kompositindex pekade på minus 0,2 procent respektive minus 1,1 procent.

I Sydkorea var Kospi-indexet ned 1,7 procent.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén reder ut hur Trump fick fram sina siffror.

Så har Trump räknat – SVT:s ekonomikommentator förklarar

Många har kliat sig i huvudet över hur USA räknat när man kommit fram till hur stora tullarna gentemot omvärlden ska vara. En kalkyl har presenterats – en som John Hassler, professor i nationalekonomi, kallar för en ”servettskiss”.

– Den utgår ifrån att man behöver sätta tullen så att det blir en handelsbalans på noll gentemot varje land bilateralt. Det är idiotiskt, säger han till SVT Nyheter.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trump: Alla länder har ringt mig

Tullarna har satt USA i ett riktigt bra förhandlingsläge, säger Donald Trump till reportrar på presidentflyget Air Force One natten till fredag.

– Alla länder har ringt oss. Det är det fina med vårt tillvägagångssätt. Vi sätter oss själva bakom ratten, säger Trump.

Markerad händelse

Internationella valutafonden: Risk för rubbning

Trumps omfattande tullar utgör en "betydande risk" för den globala ekonomins framtid, menar Internationella valutafondens (IMF) generaldirektör Kristalina Georgieva.

I ett uttalande på torsdagskvällen uttryckte hon dessutom att världsekonomin var ansträngd redan innan de nya tullarna tillkännagavs på onsdagen.

– Det är viktigt att undvika åtgärder som ytterligare kan skada världsekonomin, säger Georgieva.

I januari beräknade IMF att världsekonomin skulle växa med 3,3 procent under 2025. Den genomsnittliga globala tillväxttakten under de två första decennierna av 2000-talet har varit 3,7 procent.

IMF förväntas presentera en uppdaterad prognos för världsekonomins utsikter senare i april.

Trump: Kan förhandla vid fenomenala erbjudanden

Det har gått drygt 24 timmar sedan Donald Trump presenterade sitt tullpaket.

– Ingreppet är över, nu ska det läka, kommenterar Trump enligt Reuters.

Presidenten säger sig även vara redo att förhandla om tullavgifterna om länder erbjuder något "fenomenalt", skriver Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Youcefi: USA-ministern försöker lugna företag

USA:s jordbruksminister försöker lugna landets företag genom att påpeka att Trumps tullar orsakar kortsiktig turbulens. Det menar SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet