Person i grå kavaj på livlig stadsgata, folk passerar och moderna byggnader syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent Tilde Lewin berättar om Kinas reaktion efter att USA hotat med att höja tullarna ytterligare 50 procent. Foto: SVT

Donald Trump inför nya tullar 2025 – följ senaste nytt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tullpaket, som drabbar cirka 60 länder, beskrivs som det mest aggressiva i modern tid. Beskedet har lett till röda siffror på börser runtom i världen. Vad händer nu och hur påverkar det världsekonomin?

SVT Nyheter liverapporterar om den senaste händelseutvecklingen.

Det kan bli dyrare när EU svarar på tullarna

Trumps tullar

USA: Inleder förhandlingar med Japan

USA:s finansminister Scott Bessent uppger i ett inlägg på X att Donald Trump gett honom i uppdrag att inleda förhandlingar med Japans regering om framtida handel, och de tullar som USA kommunicerat för japanska varor.

Bessent skriver att han uppskattar att Japan initierat samtal i frågan. Enligt Reuters uppger han att det kan innebära att USA prioriterar Japan i kommande förhandlingar.

Beskedet kommer ett telefonmöte mellan länderna under måndagen som Bessent beskriver som "mycket produktivt".

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på Avanza för att se hur det ser ut under en "modern" börskrasch.

Häng med in på banken – mitt under kraschen

Rekordmånga besökare, tekniska problem och oroliga kunder – så har det sett ut på de svenska bankerna under måndagen.

För tredje dagen i rad rasade Stockholmsbörsen.

– Det är viktigt att hålla sig till sin långsiktiga strategi och att inte dras med känslomässigt, säger Nordeas chefsstrateg Johan Larsson.

Markerad händelse

Uppgifter: Musk vädjade om att slopa tullar 

Elon Musk vädjade in i det sista men utan resultat direkt till Donald Trump om att inte införa det omfattande tullpaketet. Det rapporterar The Washington Post med hänvisning till två insatta källor som vill vara anonyma.

Musk, världens rikaste person som ligger bakom Tesla och Space X, har i stället publicerat en video på X där den konservativa ekonomen Milton Friedman hyllade fördelarna med internationell handel.

The Washington Post skriver att det här är den mest uppmärksammade oenigheten hittills mellan Trump och Musk.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alexander Norén om dagens ökning på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen öppnar på plus

Det ljusnar på börserna runt om i världen och även här i Sverige.

På Stockholmsbörsens låg OMXPI på 1,9 procent vid sitt öppnande.

En klar uppgång från gårdagens stängning som låg på -4,8 procent efter en turbulent sluthandel. På de flesta europeiska börser var det också uppåt vid öppning.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén kopplar uppgången till att USA:s president Donald Trump inlett tull-förhandlingar med både Japan och Israel.

– Sen har det börjat spekulera i att Fed, amerikanska centralbanken kommer behöva sänka räntan många fler gånger i år än vad man tidigare hade trott, det brukar börsen gilla, säger Norén i SVT:s Morgonstudion.

Storbanken: Oljepriset kan fortsätta rasa

Oljepriset har rasat i anslutning till global recession. Den amerikanska storbanken Goldman Sachs bedömer dock att botten är långt ifrån nådd.

Goldman Sachs ser ett ett möjligt scenario där Brentoljan kan falla till under 40 dollar fatet från den nuvarande nivån på omkring 64 dollar.

"I ett extremt scenario och ett mindre troligt sådant – det vill säga en global bnp-nedgång liksom minskad oljeproduktion från Opec+ – så gör vi bedömningen att Brentoljan kan falla till under 40 dollar fatet i slutet av 2026", skriver banken.

I nuläget är dock bedömningen ett oljepris på 55 dollar i december i år.

(TT)

Riksbanken: Ökad osäkerhet kring inflationen 

Den senaste tidens turbulens i omvärlden har ökat osäkerheten både kring hur inflationen blir framöver och hur svensk ekonomi återhämtar sig. Det säger vice riksbankschef Aino Bunge i ett pressmeddelande.

"Skulle utvecklingen bli en annan än den vi såg framför oss i vår senaste prognos är vi ändå i ett bra utgångsläge att hantera det", säger hon.

"Osäkerheten kring handelspolitiken riskerar att inte bara påverka den amerikanska ekonomin, utan också svenska och europeiska hushåll och företag", säger hon också.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent Tilde Lewin om Kinas reaktion.

Efter Kinas svar: Väldigt långt ifrån varandra 

Trumps hot att höja tullarna mot Kina med ytterligare 50 procent togs inte emot väl hos Kina. Både handelsdepartementet och utrikesdepartementet har gett svar på tal och utlovar fler motåtgärder.

– Man kallar det unilateralt översitteri, en fras man gillar att använda. Man menar att det är ensidig mobbning eller utpressning, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin i Morgonstudion. 

Vilka tullar som kommer att gälla är fortfarande osäkert.

– Tullarna kan landa på över 120 procent, vad Kina gör då är oklart men det skulle innebära ett enormt hårt slag mot kinesisk ekonomi.

– Kinesiska företrädare brukar uttrycka sig ganska dramatiskt, men möjligheterna till förhandlingar är små just nu. Kina och USA är väldigt långt ifrån varandra.

Vietnam vill köpa mer från USA 

Vietnam kommer framöver att köpa mer från USA, bland annat försvarsmateriel, rapporterar BBC. 

Premiärminister Pham Minh Chinh säger att landet även kommer att försöka påskynda leveranser av amerikansktillverkade flygplan.

Vietnam kommer att få tullar på 46 procent och är därmed ett av de länder som kommer att drabbas hårdast. Både amerikanska och vietnamesiska företag har vädjat till USA om att skjuta upp tullarna på grund av oro för hur det kommer att slå mot företagen, rapporterar Reuters.

I Sverige har till exempel skoföretaget Icebug i Göteborg tillverkning i Vietnam och har satsat hårt på att slå i USA. Företaget väntar nu på att dammet ska lägga sig efter tullbeskedet och ska sedan fatta beslut om framtiden.

Markerad händelse

Gröna siffror tidigt på Asienbörserna

På tisdagsmorgonen klättrade Tokyobörsen Nikkei kraftigt till 6,0 procent, detta efter det kraftiga raset på 7,8 procent under måndagen.

Det bredare Topix-indexet tog sig till drygt 6 procent. Samtidigt hade Sydkoreas Kospi och Hong Kongs Hang Seng en något blygsammare handelsdag och hade plus 0,3 procent respektive minus 0,4 procent.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi om det annalkande handelskriget mellan USA och Kina.

Kina svarar efter Trumps hot att höja tullarna

Efter att Donald Trump hotat att höja tullarna mot Kina med ytterligare 50 procent svarar Kina med att på tisdagsmorgonen utlova fler motåtgärder om planerna fullföljs.

Enligt den statligt ägda nyhetsbyrån Xinhua ska landets handelsdepartement ha sagt att USA dubblar sina misstag genom att höja tullarna ännu en gång, rapporterar SCMP.

"Om USA fortsätter på den inslagna vägen kommer Kina att svara resolut med motåtgärder till slutet”.

Kina har sedan tidigare meddelat mottullar på 34 procent efter att Trump i förra veckan lade fram det omdiskuterade tullpaket.

Markerad händelse

Viss återhämtning efter skakig börsdag i USA

Efter markanta nedgångar i måndagens inledande handel svängde USA-börserna kraftigt upp under dagen när uppgifter kom om tullpauser, som senare dementerades av Vita huset.

Det fick börsen att återigen backa och läget som rått under dagen kan kanske bäst beskrivas som högst volatilt.

När så börserna stängde vid 22-tiden så var det med mindre nedgångar än vad marknaden fått se tidigare under dagen.

Breda S&P index stängde ner på minus 0,2 procent och Dow Jones industriindex noterade en nedgång på 0,9 procent.

Samtidigt var det inte enbart röda siffror. För det tekniktunga Nasdaq kompositindex slutade handelsdagen med en uppgång på 0,1 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet