Trumps tullar
Överblick
Så ser Donald Trumps tullpaket ut
President Donald Trump har presenterat sitt stora tullpaket, vilket har beskrivits som det mest aggressiva i modern tid.
USA kommer att införa specifika tullar mot 60 länder, som får olika procentsatser men en grundtull på minst 10 procent.
EU får tullar på 20 procent på varor.
Trump har även infört tullar på 25 procent på alla utlandsbyggda fordon, vilket började gälla redan på torsdagen. Ytterligare tullar på bildelar införs den 3 maj.
Kina – som redan har drabbats av 20-procentiga tullar – kommer att åläggas ytterligare 34 procent vilket innebär en ny tullsats på 54 procent, enligt CNN och andra amerikanska medier.
Tullarna ska börja gälla den 9 april.
Dousa om EU:s svar: "Hellre att det får ta lite tid"
EU:s handelsministrar möts på måndag i Luxemburg för att diskutera vilka åtgärder som kan bli aktuella efter Trumps tullar.
Planen är att införa motåtgärder i mitten av april, har flera medier rapporterat.
– Dörren för förhandlingar med USA ska alltid stå öppen. Hellre att det får ta lite tid än att vi skyndar fram med motåtgärder som slår hårdare mot oss, där vi skjuter oss själva i foten, säger utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) nu till TT.
Viktigt om man inför tullar är att det finns varor som konsumenterna kan byta till, enligt ministern. Regeringen vill också se snabbspår för nya frihandelsavtal för att kunna knyta till sig länder som skiftar fokus när USA visar sig oberäkneligt, skriver TT.
Musk vill se noll tullar mellan Europa och USA
Tidigare i veckan gav Donald Trump besked om 20-procentiga tullar mot EU.
Under ett samtal med Italiens transportminister Matteo Salvini uppger nu Trump-medarbetaren Elon Musk att han hoppas att Europa och USA kommer överens om att det inte ska vara några tullar mellan världsdelarna, skriver AFP.
"Och skapar en frihandelszon mellan Europa och Nordamerika. Det är vad jag hoppas."
Han säger också att det varit hans råd till presidenten.
I ett inlägg på Truth Social på lördagen skrev Trump å sin sida att tullarna är "en ekonomisk revolution". "Fortsätt vara orubbliga, det kommer inte att bli lätt, men slutresultatet kommer att bli historiskt".
Enligt presidenten kommer hans administration att "ta tillbaka jobben och affärerna som aldrig förr".
Lyxbilmärket pausar USA-leveranser
Ett av Trumps tullbesked är 25-procentiga tullar för bilar från Europa. Syftet är att öka biltillverkningen i USA.
Lyxbilmärket Jaguar Land Rover pausar sina leveranser till USA, rapporterar brittiska medier.
Bilmärket skriver i ett uttalande att USA är en viktig marknad, men att de nu måste diskutera de nya handelsvillkoren med sina samarbetspartners.
Jaguar Land Lover har stor tillverkning i Storbritannien. De säljer ungefär 400 000 bilar om året och ungefär en fjärdedel av dem till USA, skriver The Times. Flera av modellerna är populära bland kändisar i landet.
Volvo har tidigare uppgett att de nu kommer behöva tillverka fler fordon i sin fabrik i South Carolina i USA. Hör Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i videon ovan.
5,4 miljoner miljoner gick upp i rök på USA-börsen
Börsvärdet på New York-börsens breda S&P 500-index sjönk dramatiskt de två första handelsdagarna efter Donald Trumps importtullar mot omvärlden.
Följden blev att S&P 500 föll 4,8 respektive 6 procent de två följande handelsdagarna. På en vecka var börsfallet 9,1 procent på S&P. Därmed har indexets börsvärde minskat med 5,4 miljoner miljoner dollar på två dagar, rapporterar Bloomberg.
Börsfallen på New York-börserna är de kraftigaste sedan mars 2020 när coronapandemin bröt ut.
Källor: Tullbesked stoppade Tiktok-affär
Beslutet att införa 34-procentiga tullar mot Kina satte stopp för förhandlingarna om ett ägarbyte av Tiktok, rapporterar Reuters med hänvisning till två källor.
Enligt källorna fanns det i onsdags en färdig överenskommelse som innebar att den amerikanska delen av Tiktok skulle flyttas till ett företag baserat i USA med amerikanska ägare. Bytedance skulle ha kvar mindre än 20 procents ägande i företaget.
Bytedance säger i ett uttalande på lördagen att det fortfarande finns många viktiga frågor kvar att reda ut.
Bytedances tidsfrist för att hitta amerikanska ägare skulle ha löpt ut i dag, men har förlängts med 75 dagar.
Största börsraset sedan pandemin – ”Fritt fall”
”Fritt fall”, ”ett skifte i världsordningen”, och det största börsraset sedan coronakrisen. Världens marknader har reagerat kraftigare på handelstullarna än vad som gick att förutse, menar ekonomerna.
– Vi är inne i en slags ond spiral, det är väldigt allvarligt just nu, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Efter tullbeskedet – bör Sverige byta till euro?
Turbulensen i världsekonomin har åter aktualiserat frågan om eurons vara eller inte vara i Sverige.
Det är dags nu enligt tankesmedjan Timbros vd PM Nilsson – ha is i magen ansåg LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö, när de båda möttes i en debatt i Aktuellt under fredagen.
Finansministern: "Skadar ekonomin"
Efter tullbeskedet och oron på börserna skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en kommentar till SVT:
"Tullar är dåliga och det skadar ekonomin, framför allt den amerikanska. Men vi kan hantera den här situationen. Sverige har ett bättre utgångsläge än vad många andra länder har. Vi har statsfinanser i världsklass och en ekonomisk styrka som ger oss möjligheten att stötta hushållen och ekonomin om det skulle behövas."
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger till SVT att det inte finns några vinnare på tullar, och att det råder "bred enighet bland ekonomer att det är så", men att svensk ekonomi är stark.
– Vi följer det här noga och kommer alltid värna den finansiella stabiliteten.
Stort tapp på Wall Street – ett års uppgång borta
Det var stora tapp på Wall Street vid stängning efter tullbeskedet, liksom under torsdagen. Det är de största tappen sedan coronapandemin.
Vid stängning hade Dow Jones industriindex fallit 5.5 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex 5,8 procent.
Det breda S&P 500-indexet föll sex procent, vilket är det största tappet på en dag sedan 16 mars 2020 under coronapandemin, skriver CBS News. Omkring ett års uppgång är nu utraderad, skriver kanalen.
För veckan i stort rasade Dow Jones industriindex 7,9 procent, S&P 500-index 9,1 procent och Nasdaqs kompositindex 10 procent, rapporterar TT.