Hassan Rouhani, president i Iran 2013-2021.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På några veckor gick det från hot om attacker, till att USA och Iran nu ska förhandla med varandra. Se turerna som lett till samtalen i Oman. Foto: SVT arkiv

Samtalen mellan Iran och USA inledda – från olika rum

Uppdaterad
Publicerad

Vägen hit har varit snårig och kantats av hårda ord, men nu har Iran och USA inlett ”indirekta samtal” i Oman.

Efter den första dagen av förhandlingar är det ännu oklart om de bittra fienderna kommit närmare målet om ett nytt kärnenergiavtal eller inte. Ett mål som USA kräver – för att inte slå till militärt.

Under lördagen anlände både USA:s och Irans delegationer till Omans huvudstad Muskat, men även om de samlats på samma plats ska förhandlingarna ha skett utan direktkontakt, via osmanska medlare.

”Representanterna från Iran och USA kommer att sitta i separata rum”, skrev en talesperson för det iranska utrikesdepartementet i ett inlägg på sociala medier, rapporterar Al Jazeera.

Irans delegation leds av utrikesminister Abbas Araghchi, som inför mötet sade till iransk statlig tv att de eftersträvar ett ”rättvist och hedervärt avtal från en jämlik position” med USA.

Den amerikanska delegationen leds av USA:s särskilda sändebud Steve Witkoff, som flög till Oman direkt från Ryssland efter ett möte med Vladimir Putin. I en intervju med The Wall Street Journal innan mötet upprepade Witkoff USA:s ”röda linje” i förhandlingarna: Iran ska inte tillåtas utveckla kärnvapen.

– Men det betyder inte att vi inte kan hitta öppningar för kompromisser i marginalerna, lade han till.

”Konstruktiv atmosfär”

Vid 16-tiden svensk tid, drygt två timmar efter att samtalen inleddes, avslutades de för dagen. Abbas Aragchi uppgav senare i iransk tv att parterna troligtvis kommer återuppta förhandlingarna på lördag nästa vecka.

Vad de initiala samtalen resulterade i är ännu oklart, men i ett inlägg på plattformen Telegram skriver Aragchi att samtalen hölls i en ”konstruktiv atmosfär baserad på ömsesidig respekt”.

Tonläget inför mötet har varit desto skarpare. Donald Trump, som under sin första mandatperiod drog sig ur det historiska kärnenergiavtal med Iran som signerades 2016, har hotat med militärt ingripande om inte parterna kommer överens. Iran har i sin tur hotat med motattacker.

Risk för storkrig

För USA:s del handlar det om risken att Iran ska nå så pass höga nivåer av uran att de skulle kunna tillverka kärnvapen. Iran har avvisat sådana avsikter i flera år men för regimen är det eventuella sanktionslättnader som står högst på listan.

Samtidigt visar sig båda länderna vara villiga att förhandla. Frågan är om decennier av misstro och ont blod kan läggas åt sidan, för att minimera risken för storkrig i regionen.

Se den snåriga vägen som lett till de nya samtalen mellan Iran och USA i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.