• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Storbritanniens drottning Elizabeth. Foto: TT

Drottningen öppnar parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Om en dryg månad kan britterna ställa det politiska projektet Europa på huvudet om man röstar för att lämna EU. Därför är intresset för regeringsförklaringen extra stort i år.

I dag lägger regeringen Cameron fram sina planer för det kommande årets politik. Regeringsförklaringen, traditionellt nedtecknad på getskinn, omgärdas av ett minst sagt komplext ceremoniel med månghundraåriga anor.

Det är exempelvis Drottning Elizabeth II som läser upp regeringsförklaringen, trots att det är regeringens ministrar som står bakom den. I Storbritannien är regeringen formellt fortfarande ”Her majesty´s  government”.

Brittisk EU-omröstning

Men trots ceremonins historiska anor är det framtiden som nu är i fokus; Kommer Storbritannien att stanna kvar i den europeiska politiska gemenskapen, eller kommer landet att, som så många gånger tidigare i historien, välja sin egen väg?

Var står drottningen?

Trots de skandaler och det skvaller som omgärdat andra medlemmar av kungafamiljen, så åtnjuter Drottningen enorm respekt och var hon står i frågan om en eventuell Brexit är förstås högintressant.

Visserligen saknar drottningen formell politisk makt, trots sin minst sagt framträdande roll vid parlamentets öppnande, men varje antydan om vad hon tycker i frågan skulle sannolikt få starkt genomslag och bli synnerligen politiskt känsligt.

Alltså är det inte att undra på att hovet gick i taket när kvällstabloiden The Sun satte rubriken ”Drottningen för Brexit”.

Enligt tidningens källor har drottningen vid minst två tillfällen under de senaste tio åren uttalat sitt motstånd mot Storbritanniens medlemskap i EU.

Laddad omröstning

Omröstningen om Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU hålls den 23 juni. Premiärminister David Cameron har propagerat starkt för att Storbritannien måste stanna i unionen om man inte ska förlora i politiskt och ekonomiskt inflytande.

Andra, som Londons färgstarke tidigare borgmästare Boris Johnson, har drivit en kampanj för Brexit. Just nu ser ”nej till Brexit” ut att ha ett litet försprång, men omröstningen i juni blir minst sagt spännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet