• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en personkult kring honom” – Tomas Thoren om Erdogans valseger. Foto: TT/SVT

Dubbla budskap från nyvald Erdogan i splittrat Turkiet: ”Mer polemisk ton än tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett delat Turkiet som vaknar upp med Recep Tayyip Erdogan som återvald president. Det säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén i Morgonstudion.

– Folkfest för anhängare till Erdogan. Men andra halvan av befolkningen såg på med förfäran, säger han på plats i Ankara.

Tomas Thorén beskriver att Erdogan stundtals hade en försonande ton i sitt segertal med budskapet att han ska vara hela det turkiska folkets president.

– Men i nästa andetag fortsätter han med väldigt hårda utfall mot oppositionen, kallar dem terrorister och anklagar dem för att vilja sabotera turkiska familjevärderingar, säger Tomas Thorén och sammanfattar det som en mer polemisk ton än Erdogan någonsin haft.

Den återvalde presidenten tog även upp den fängslade oppositionspolitikern Selahattin Demirtas i sitt tal och sa att Demirtas kommer att sitta fängslad så länge Erdogan är kvar på ämbetet.

– Det jublade hans anhängare till och ropade slagord om dödsstraff, säger Turkietkorrespondenten.

”Erdogan någon sorts trygghet”

Redan innan valet fanns kritik om att Kemal Kilicdaroglu inte var rätt man att leda den brokiga politiska skaran motståndare till Erdogan.

– De frågor som Erdogan lyfter fram, värdekonservativa frågor, att han ska skydda Turkiets säkerhet och turkiska värderingar trumfade missnöjet med ekonomin som oppositionen försökte trycka på, säger Tomas Thorén.

SVT:s utrikeskorrespondent Stefan Åsberg som befinner sig i Istanbul håller med.

– Osäkra väljare valde en ledare som de känner  som en hel generation är uppväxta med, någon sorts trygghet, säger han och tillägger att Erdogan hade tur att ekonomin inte blev en mer laddad fråga.

”Fria men inte rättvisa val”

Men enligt Stefan Åsberg är den stora frågan hur Turkiet ska styras i framtiden:

– Erdogans auktoritära styre, där all makt koncentreras kring presidenten, eller det oppositionen var ute efter, att ge tillbaka mer makt till parlamentet?

Tomas Thorén instämmer och tillägger att det inte var ett rättvist val.

– Turkiska val är fria, men inte rättvisa. Det finns stort förtroende för röstprocessen, men förutsättningarna är väldigt ojämna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Turkietkorrespondent. Foto: SVT/Umit Turhan Coskun / AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.