Tomas Thorén beskriver att Erdogan stundtals hade en försonande ton i sitt segertal med budskapet att han ska vara hela det turkiska folkets president.
– Men i nästa andetag fortsätter han med väldigt hårda utfall mot oppositionen, kallar dem terrorister och anklagar dem för att vilja sabotera turkiska familjevärderingar, säger Tomas Thorén och sammanfattar det som en mer polemisk ton än Erdogan någonsin haft.
Den återvalde presidenten tog även upp den fängslade oppositionspolitikern Selahattin Demirtas i sitt tal och sa att Demirtas kommer att sitta fängslad så länge Erdogan är kvar på ämbetet.
– Det jublade hans anhängare till och ropade slagord om dödsstraff, säger Turkietkorrespondenten.
”Erdogan någon sorts trygghet”
Redan innan valet fanns kritik om att Kemal Kilicdaroglu inte var rätt man att leda den brokiga politiska skaran motståndare till Erdogan.
– De frågor som Erdogan lyfter fram, värdekonservativa frågor, att han ska skydda Turkiets säkerhet och turkiska värderingar trumfade missnöjet med ekonomin som oppositionen försökte trycka på, säger Tomas Thorén.
SVT:s utrikeskorrespondent Stefan Åsberg som befinner sig i Istanbul håller med.
– Osäkra väljare valde en ledare som de känner som en hel generation är uppväxta med, någon sorts trygghet, säger han och tillägger att Erdogan hade tur att ekonomin inte blev en mer laddad fråga.
”Fria men inte rättvisa val”
Men enligt Stefan Åsberg är den stora frågan hur Turkiet ska styras i framtiden:
– Erdogans auktoritära styre, där all makt koncentreras kring presidenten, eller det oppositionen var ute efter, att ge tillbaka mer makt till parlamentet?
Tomas Thorén instämmer och tillägger att det inte var ett rättvist val.
– Turkiska val är fria, men inte rättvisa. Det finns stort förtroende för röstprocessen, men förutsättningarna är väldigt ojämna.