I januari och februari avskogades rekordstora områden regnskog i Amazonas. Här odlas sojabönor i Pará, Brasilien. Foto: Alberto Vecar/Greenpeace/TT

Dyster toppnotering för avskogning i Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

Både januari och februari 2022 visar på rekordstor avskogning i Brasiliens Amazonas. Samtidigt visar nya vetenskapliga studier att regnskogen närmar sig en tipping point, där den inte längre kan återhämta sig.

– Ekosystemet tippar inte fram och tillbaka, när det väl tippat är det för sent, säger forskaren Ingo Fetzer.

Skövlingen av Amazonas i Brasilien har nått nya rekordnivåer, enligt data från landets nationella rymdforskningscenter INPE, skriver Reuters. Under årets första två månader skövlades tre gånger så mycket regnskog i Brasilien som samma period 2021.

I januari avskogades ett område lika stort som sju Manhattan (430 kvadratkilometer). Februari följde samma dystra mönster, då 199 kvadratkilometer regnskog skövlades – 62 procent mer än samma månad förra året.

Klimat

Amazonas är världens största tropiska regnskog och har en viktig roll att spela i kampen mot klimatförändringarna, då den suger upp och lagrar koldioxid.

Förvandlas till savann

En studie som publicerades i Nature Climate Change i mars i år, visar att skövling tillsammans med klimatförändringar, leder Amazonas mot en så kallad tipping point, där ekosystemet inte klarar av att återhämta sig. Det riskerar att leda till att skogen torkar ut och förvandlas till savann. Processen skulle släppa ut enorma mängder växthusgaser och rubba hela planetens regnsystem.

– Regnskogen är viktig för att stabilisera vårt globala klimatsystem, den reglerar vattnet i atomosfären. Om den tippar över till savann får vi ett helt nytt klimat på jorden, säger Ingo Fetzer, som bland annat forskar i planetära system och gränser vid Stockholms Universitet.

”Vi kan inte köra det experimentet”

Studien baseras på en omfattande analys av nya satellitmätningar av Amazonas. Under de senaste två årtiondena visar mätningarna att cirka 75 procent av regnskogen har en försämrad förmåga att återhämta sig, från till exempel torka eller bränder.

– Vi ser att det närmar sig en tipping point. Det har skett tidigare, för flera tusentals år sedan, så vi vet att det kan hända. Men vi vet inte när. Och vi kan inte köra det här experimentet, för när det väl tippat kan vi inte komma tillbaka. Då förlorar vi både klimatets nuvarande stabilitet och en stor del av vår biologiska mångfald, säger Ingo Fetzer.

Mer skövling väntas

Sedan president Jair Bolsonaro kom till makten 2019 har avskogningen i Amazonas ökat dramatiskt. Nu spås det att skövlingen kommer att öka ännu mer fram till valet i oktober i år, så som den brukar göra under valår i Brasilien.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet