Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilister, räddningspersonal och plogbilar trängs på de nersnöade vägarna.

Efter väderkaoset i USA är ännu mer snö på väg

Uppdaterad
Publicerad

Över en meter snö har fallit under de senaste dagarna av dödlig vinterstorm i USA. Minst 50 människor har mist livet och i flera delstater pågår ett omfattande arbete med att ploga vägar och hjälpa nödställda.

Men stormen är inte över och mer snö är att vänta. Nu väljer polisen att ta hjälp av militären.

De senaste dagarna har över 1,2 meter snö fallit över Buffalo – en av de mest drabbade städerna i USA. Minst 28 människor har mist livet insnöade i hus och bilar. Samtidigt väntas ännu mer snö falla.

Nu varnar myndigheterna för fler trafikolyckor när många bilister fortsätter att motsätta sig det rådande körförbudet. För att polisen ska kunna prioritera att söka efter nödställda invånare sätts nu även militären in för att stoppa bilister.

– Allt för många människor ignorerar förbudet, säger Mark Poloncarz, fullmäktiges ordförande i Erie County, på en konferens där han meddelar om militärens insatser, rapporterar AP.

Stark belastad räddningspersonal

Samtidigt som ett omfattande arbete pågår med att ploga vägar, återupprätta elförsörjningen och leta efter nödställda invånare, varnar en överbelastad räddningstjänst för att fler väljer att bege sig ut på gatorna. Risken är att räddningstjänsten inte hinner med alla trafikolyckor.

– Jag har en dålig känsla kring det här. Jag tror att dödssiffrorna kommer att stiga. När man har 420 nödsamtal som man inte kunnat klara av vrider det sig i magen, säger John Garcia, polischef i Erie County, enligt TT.

När fler vägar blir tillgängliga planerar polisen att prioritera att söka efter nödställda invånare.

Myndigheterna har också förberett tusentals matpaket som väntar på att distribueras till nödställda och personer som inte kan ta sig till matbutiker.

Förutom de minst 28 döda i delstaten New York har minst 24 människor i nio delstater omkommit som en följd av vinterstormen, vilket gör att dödstalet är uppe i 52, uppger CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.