Det rysk-tyska gasprojektet Nordstream 2 har pausats av Tyskland efter krigsutbrottet i Ukraina. Foto: Michael Sohn/TT

Efter valutabråket – Ryssland stryper gasleveranser

Uppdaterad
Publicerad

Polen och Bulgarien får klara sig utan rysk naturgas från och med onsdag. Det ryska gasföretaget Gazprom stryper leveranserna till länderna – efter att de vägrat betala för gasen med den ryska valutan rubel.

”Det blir ingen gasbrist i polska hem”, hävdar Polens klimatminister Anna Moskwa.

Beskeden kom i tät följd på tisdagskvällen – statligt ägda Gazprom kommer att upphöra med gasleveranser till Polen och Bulgarien från och med onsdag morgon.

Ryssland gör därmed verklighet av hoten om att strypa gasleveranser till de länder som inte betalar i rubel. Valutakravet ses som ett sätt att stärka rubeln efter de omfattande ekonomiska sanktionerna som riktats mot Ryssland från väst.

Polen: Har reserver

De polska gasreserverna är dock goda och konsumenterna kommer inte att påverkas av den strypta gastillförseln, uppger Polens regering.

”Det blir ingen gasbrist i polska hem”, skriver Polens klimatminister Anna Moskwa på Twitter.

Bulgariens regering skriver å sin sida att man kommer att försöka hitta alternativa gasleverantörer. Hittills har Ryssland stått för 90 procent av landets gastillförsel.

Importerar flytande gas

Hotet om strypta gasleveranser har hängt över EU i veckor. EU-kommissionen har på olika sätt försökt minska beroendet, bland annat genom att köpa stora mängder flytande naturgas från USA.

– Ryssland får betalt enligt kontraktet, som säger euro eller dollar, inte rubel. Vi tänker inte bli utpressade av Putin, har Frans Timmermans, vice ordförande för EU-kommissionen, tidigare sagt till SVT:s Agenda.

Ett fåtal gasköpare har gått Rysslands valutakrav till mötes, bland annat Ungern och det tyska Fortum-ägda företaget Uniper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.