Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På skolan i Butja har eleverna vant sig vid att ta skydd i källaren när raketerna slår ned. Hör eleverna om den nya vardagen i klippet. Foto: Pablo Torres

Hör elevernas sång i skyddsrummet: ”Handlar om orcherna”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina slår hårt mot de barn som fortfarande finns kvar i landet. SVT:s Lilla aktuellt har besökt en skola i Butja, där eleverna tvingats vänja sig vid att sitta timmar i skyddsrummet i källaren.

– I framtiden hoppas och vet jag att vårt land kommer att vinna, säger eleven Vitalik.

Butja, utanför Kiev, blev i fjol en symbol för Rysslands grymheter i Ukraina. Stadens invånare har sett sina gator fyllda av dödade civila, och i skogsområden i stadens utkanten har massgravar grävts upp.

När kriget kom valde många invånare att fly. Under det första halvåret var stadens skolor helt stängda, men sedan öppnade de igen för de elever som blivit kvar.

Kriget i Ukraina

Skolgången är dock långt ifrån densamma som innan invasionen. På skola nummer 4, som den heter, turas eleverna om att vara där varannan vecka. Detta för att alla ska få plats när de behöver ta sig till skyddsrummet.

– Vi har suttit i källaren många gånger. Under veckorna kan det vara varje dag eller varannan dag, berättar 13-åriga Maria Bandyna som går på skolan.

Elever dödades

Förutom att undervisningen påverkas har kriget också lämnat djupa psykiska spår hos eleverna. Tre elever på skolan dog under den ryska ockupationen av staden och runt 200 är fortfarande på flykt utomlands.

– Min mamma grät och var i chock. Hon väckte mig och berättade att kriget börjat. Vi var väldigt rädda, för vi hade inte väntat oss det, säger eleven Vitalik när han minns tillbaka på krigets första dag.

Följ med ned i skyddsrummet på skola nummer 4 i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet