Geert Wilders (nederländska PVV), Matteo Salvini (italienska Lega), Jörg Meuthen (tyska AFD), Marine Le Pen (franska Nationell samling), Vaselin Marehki (bulgariska Volya), Jaak Madison (estniska Ekre), Tomio Okamura (tjeckiska SPD) med flera, sida vid sida i Milano. Foto: Luca Bruno/AP/TT

Enad populistfront i Milano inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen samlade Italiens inrikesminister Matteo Salvini sina nationalistiska och högerpopulistiska kollegor i Milano för att visa upp en enad front inför EU-valet.

Mötet överskuggades till viss del av den pågående politiska skandalen som involverar en av Salvinis främsta allierade – österrikiska Frihetspartiet (FPÖ).

Medan FPÖ satt fast i politisk kris samlades högernationalistiska partier från elva länder i Milano. Italiens inrikesminister Matteo Salvini (partiledare för främlingsfientliga Lega) hade kallat till mötet för att lägga grunden för ett nytt högernationalistiskt block inom EU. Bland de inbjudna fanns Alternativ för Tyskland (AFD), franska Nationell Samling (RN, tidigare Nationella Fronten) och nederländska Frihetspartiet (PVV).

Samlingen utanför Milanos gotiska katedral lockade både entusiastiska Lega-anhängare och antirasistiska och antifascistiska grupper som demonstrerade sitt missnöje.

EU-valet

För fem år sedan var vi isolerade men i dag, med våra allierade, kommer vi äntligen kunna förändra detta Europa, sade RN-ledaren Marine Le Pen till reportrarna i Milano och kallade mötet ett ”historiskt ögonblick”.

Enade och splittrade

I samma veva som högerledarna manifesterade sin gemenskap meddelade en av deras kollegor som rönt stora framgångar, Österrikes vice förbundskansler Heinz-Christian Strache som leder det högerpopulistiska regeringspartiet FPÖ, att han avgår från alla sina poster på hemmaplan.

I ett läckt filmklipp syns Strache och en kvinna som säger sig vara släkt med en rysk oligark diskutera investeringar som skulle kunna hjälpa partiledaren att vinna valet 2017. Skandalen får följden att den österrikiska regeringen spricker och att landet går till nyval.

Inte heller Ungerns premiärminister Viktor Orbán närvarade under mötet. Orbán säger sig stödja Salvinis initiativ och har lovat att samarbeta efter EU-valet, men vill inte ingå i en allians med Marine Le Pen.

Ställningstagandet understryker de splittringar som präglar det nationalistiska lägret. Trots att partierna är överens om att de vill minska EU:s inflytande över medlemsländerna samt minska invandringen så har de svårare att enas om sin ekonomiska politik och budgetfrågor.

Går mot succéval

Trots det ser partierna ut att göra ett bra val. Salvinis Lega har enligt de senaste mätningarna runt 30 procent av väljarstödet och väntas därmed bli Italiens största parti.

Lega ser ut att gå från 6 till 26 ledamöter i EU-parlamentet, franska RN från 15 till 20 och tyska AFD från 1 till 11, enligt mätningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet

Mer i ämnet