Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Kalifornien är tillgången på vatten avgörande för att kunna hantera värmen – men problemet för många fattiga är att vattnet många gånger innehåller giftigt arsenik. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Ökenlandskap mot grönska – enorma skillnader när extremhettan slår mot Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Det har alltid varit varmt i Kalifornien i USA. Men aldrig så hett som nu.

Juli i år blev den varmaste månaden sedan mätningarna inleddes för 100 år sedan.

– Klimatet är som en lågintensiv covidpandemi. Det avslöjar en massa underliggande ojämlikheter, säger Manuel Pastor, professor i sociologi.

I Coachella Valley i Kalifornien bor många mexikanska migrantarbetare. Trots hettan arbetar de tio timmar i sträck på dadel- eller grönsaksplantager. Många av dem bor i knappt tjänliga bostäder. 

– Det känns väldigt fuktigt, och golvet är på väg att gå sönder, säger Adriano Zacarias som bor med sin familj i området.

I närheten ligger Palm Springs, världens mest golftäta stad. Där använder invånarna dubbelt så mycket vatten per capita än i resten av Kalifornien. Nu finns dessutom planer på att bygga Thermal Beach Club, ett bostadsområde byggt i ett vattenland.

I området kommer världens största vågmaskin att byggas.

– Det är helt galet. Det man gör är att man tar något som redan pågår och pumpar det fullt med anabola steroider, säger Manuel Pastor, professor i sociologi.

Växande klyfta mellan rika och de mest utsatta

Han forskar om den växande klyftan mellan de som har råd att köpa sig skydd mot det tilltagande extremvädret och de som är mest utsatta. 

– Vem har luftkonditionering när det blir varmt väder? Vem kan köra en bil med luftkonditionering och slipper vänta på bussen utan skydd mot hettan?, säger han.

Det har alltid varit varmt i sydvästra Kalifornien och det har alltid funnits fattiga migrantarbetare, på vilket sätt har situationen förändrats till följd av klimatkrisen?  

– Det finns en ökande insikt om att klimatförändringarna är verkliga. Men det finns också en insikt om att klimatklyftan är lika verklig. Det gör att vissa grupper löper större risk att drabbas av klimatförändringar, säger Manuel Pastor. 

I Coachella Valley är vattnet för smutsigt för att borsta tänderna eller laga mat – i Palm Springs byggs bostäder i ett vattenland. Se de stora skillnaderna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet