Fjolårets torka var den värsta på 70 år i Italien. Årets sommar riskerar att bli ännu värre. Landets regering höll nyligen ett extrainsatt möte och har tillsatt en kriskommission.
– Läget är mycket allvarligt. Att förra året var så torrt förvärrar situationen. Det har varit ytterst lite regn och snö under hela vintern, säger Massimiliano Pasqui, forskare i klimatologi.
Nya typ av lågtryck
SVT träffar honom i Rom där han är expert hos Italiens nationella forskningsråd CNR, med fokus på klimatförändringar och hur olika svåra framtidsscenarion ska kunna hanteras.
– De atlantiska lågtrycken har börjat ändra rörelsemönster och det gör, enkelt uttryckt, att Alperna blir en barriär för regnet i framför allt norra Italien, säger Pasqui och fortsätter:
– Läget är så allvarligt att det skulle behöva regna i 50 dagar mer eller mindre konstant. Men regna på rätt sätt, inte skyfall som orsakar översvämningar.
Vattenflödet är historiskt lågt i Italiens längsta flod Po, som förser såväl Italiens största jordbruksområden som många stora industrier med vatten. Att klimatförändringar ligger bakom torkan är uppenbart, enligt Massimilano Pasqui.
– Det står bortom alla tvivel, säger han.
”Total naturkatastrof”
Av samma åsikt är Alberto Lasagna, civilingenjör i miljö- och vattenteknik samt ordförande för Pavias lantbrukare. Han visar SVT runt bland torra bevattningskanaler och diken och vid Po, som vanligen i mars är en bräddfull vårflod.
– Ända sen oktober 2020 fram till nu har vi inte haft några rejäla regn. Det här har alltid varit ett område med för mycket vatten. Men nu är nordvästra Italien landets torraste region, säger Alberto Lasagna.
Han visar oss vattenmätaren som är under bottennivå.
– Vi lever i en tid av en total naturkatastrof. Förändringarna sker så snabbt att vi inte är redo att hantera dem.