Serbernas inställning till EU har länge liknat en axelryckning mer än entusiasm, men på senare tid har den gått över till öppen skepsis. Färre än 50 procent stödjer numera ett EU-inträde trots att landet för fullt förbereder sig för ett medlemskap år 2020.
På söndag hålls det parlamentsval i landet, två år tidigare än planerat just för att Serbien ska kunna ha politisk stabilitet, med samma regering, fram till inträdet. Men en tidigare segerviss premiärminister Aleksandar Vucic kan få se sin väntade jordskredsseger tyglad av EU-skeptiker som nu väntas ta plats i parlamentet.
– Entusiasmen för EU är i en allvarlig kris i Serbien. EU-integrationen har gått för långsamt, man ser varken ett slut på det eller några konkreta effekter, säger Dejan Vuk Stankovic, politisk analytiker och professor vid universitetet i Belgrad.
”Något i Serbien måste ändras”
23-årige Aleksandar kommer att rösta på ett parti som förespråkar EU-medlemskap, men säger att han själv är skeptisk.
– Det senaste året har det sett ut som att EU håller på att rasa samman. Jag tror inte att det nödvändigtvis är det rätta för Serbien att gå med, så som det ser ut nu, säger han vid ett av partiernas valstånd.
Men 18-åriga Natasa som röstar för första gången på söndag är för ett EU-medlemskap.
– Många av mina kompisar talar om att flytta till andra EU-länder när de är klara med sin utbildning för att det inte går att få ett jobb här om du inte har kontakter. Utbildning och hårt arbete uppskattas inte. Något i Serbien måste ändras och jag tror att EU är rätt riktning.
Nationalistiskt parti ökar efter dom
Bland de mer högljudda motståndarna till medlemskapet finns Vojislav Seselj, tidigare misstänkt krigsförbrytare som i mars frikändes av krigstribunalen i Haag. På bara den knappa månaden som gått sedan domen levererades har hans nationalistiska parti, Serbiska radikala partiet, ökat med två procent och har nu stöd från omkring åtta procent av befolkningen.
– Efter den friande domen har Seselj fått ett betydande medialt och politiskt utrymme och om han inte uppfattades som så primitiv och oförmögen till att uttrycka sig hade han kunnat få betydligt fler röster, säger Dejan Vuk Stankovic.
Seselj kommer inte kunna hindra Serbiens EU-inträde, däremot kan han påverka den redan skeptiska allmänna opinionen i en prorysk riktning, tror Dejan Vuk Stankovic.
“Man är inte redo att ge upp Ryssland för osäkert stöd från EU”
Ryssland och Serbien har historiskt haft goda relationer. Ryssland har investerat stora summor pengar i Serbien och Putin är populär bland befolkningen. På Belgrads promenadstråk och i parker säljs Putinsuvenirer med texten “Kosovo är Serbien, Krim är Ryssland”. Dejan Vuk Stankovic säger att Aleksandar Vucic har varit skicklig i att balansera mellan EU och Ryssland, men att den balansgången kan bli knepig ju närmare EU Serbien kommer.
– Man ska inte underskatta Rysslands propaganda. Den ryska propagandan är långrandigare än EU:s, men den har mer effekt på medborgare och den politiska eliten.
Serbien fick dispens när EU införde sanktioner mot Ryssland med anledning av Ukrainakrisen, trots att blivande EU-länder väntas anpassa sin utrikespolitik till unionens. Håller sanktionerna i sig de kommande åren kommer Serbien med största sannolikhet att tvingas införa dem också och de serbiska väljarna kommer att straffa den regering som för en hård linje mot Ryssland, tror Dejan Vuk Stankovic.
Dessutom gör vänskapsbandet till Ryssland frågan om Natomedlemskap känslig.
– EU-länder väntas gå med i Nato, men Nato och Ryssland är på sätt och vis fiender och för Serbiens del minns man fortfarande Natobombningarna 1999, så ett medlemskap där är inte en självklarhet. Man är inte redo att ge upp de traditionellt goda banden till Ryssland för ett vagt stöd från EU.