SVT:s Iva Horvatovic på plats i Belgrad. Foto: SVT

”EU kommer hjälpa oss ut ur krisen”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt opinionsundersökningar är omkring hälften av serberna tveksamt inställda till ett EU-medlemskap, men politikerna tvekar inte – de flesta partier stödjer ett inträde som väntas ske 2020. Alla hoppas att ett EU-medlemskap kommer hjälpa Serbien ur den ekonomiska krisen.

23-åriga Nevena Radosaljevic står under ett tält på Republikens torg i Belgrad och kampanjar för Srpski pokret obnove (SPO), Serbiska förnyelsepartiet, till tonerna av dundrande popmusik. SPO ställer upp i valet tillsammans med premiärminister Aleksandar Vucics Serbiens progressiva parti (SNS). Båda partierna har starkt pro-europeiska program och Nevena säger att ett fortsatt närmande EU-medlemskap är den viktigaste frågan just nu.

– Jag tycker mycket har varit bra i Serbien under de senaste två åren. Framförallt tycker jag att det har varit bra att vi så bestämt har fortsatt vår väg mot ett EU-medlemskap. Vi borde gå vidare mot det och mot att bli medlemmar i Nato, säger hon.

#delateuropa

SPO bildades en gång i tiden av Vojislav Seselj som numera leder Serbiska radikala partiet och driver en prorysk linje. Men för SPO vars ledare är tidigare utrikesminister Vuk Draskovic har EU- och Natomedlemskap blivit hjärtefrågor. Nevena Radosaljevic säger att det vore oklokt av Serbien att välja Ryssland som ekonomisk samarbetspartner framför EU.

– Vi har vänskapsband med Ryssland, men vi kan inte samarbeta med Ryssland på samma sätt som vi kan samarbeta med EU. Att vi står på god fot med varandra är lysande och det behöver vi uppmuntra, men vad gäller handel och export så får vi inte lika mycket ut av Ryssland. Ryska investeringar i Serbien är försumbara jämfört med vad vi kan få av EU.

“Vi måste släppa att Nato bombade oss”

Vänskapsbanden till Ryssland har även komplicerat Natofrågan för Serbien. Utanför parlamentsbyggnaden i Belgrad har någon hängt upp en banderoll med bilder på de människor som dog under Natos bombningar och för serbiska politiker är ett medlemskap i organisationen som bombade landet 1999 en knivig fråga, men för SPO är det ingen tvekan om att landet ska gå med i alliansen.

– Folk har dålig uppfattning om vad Nato är. Det enda man pratar om är att de bombade oss och det är sant. Det ska vi inte glömma men vi måste jobba för landets bästa och vi är bland de mest utsatta länderna i Europa för att vi är omringade av länder som redan är eller snart kommer att bli Natomedlemmar.

För de flesta väljarna i Serbien är arbetslösheten en högprioriterad fråga. Den har visserligen sjunkit de senaste tre åren, men ligger fortfarande på omkring 18 procent. Nevena Radosaljevic säger att ett EU-medlemskap kommer att få den att sjunka ännu lägre.

– Ett närmare samarbete med EU kommer att förbättra vår ekonomi och ge människor här bättre möjligheter att få jobb både i Serbien och utomlands.

Hon får medhåll av 30-årige Marko Dodic som kampanjar för oppositionella Demokratiska partiet.

– Vi är mycket positiva till EU. Vägen dit är en prioritet och något som helt enkelt måste ske.

“Kan inte se hur EU skulle vara dåligt”

Demokratiska partiet som driver en socialdemokratisk politik förlorade 48 platser i parlamentet det senaste valet och har nu 19 av 250 mandat. Marko Dodic hoppas på vinst på söndag, men säger att mycket beror på om man kommer få utrymme i medierna eller inte.

– Som ni säkert vet håller premiärministern och hans gäng medierna i ett järngrepp. Men vi har här på gatan märkt av ett jättestort intresse hela vecka. Folk är trötta på att lyssna på premiärministern och hans analfabeter, säger han.

På söndag vill Demokratiska partiet locka väljarna med bland annat större och billigare utbud av idrott och kultur på lokal nivå och även på den punkten hoppas man i framtiden få hjälp av EU.

– Vi vet att medborgare i EU-länder lever mycket bättre. De har möjligheter att resa, få ekonomisk hjälp med att starta olika projekt för vidareutveckling och utbildning. Jag kan inte förstå hur man skulle se något dåligt i att Serbien blir EU-medlem.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet