Klimatkrisens genomgripande förändringar märks tydligt på Grönland. Därför tog Grönlands regering nyligen ett historiskt beslut. All framtida prospektering av olja och naturgas stoppas.
Beslutet innebär att en av världens största kända oljereserver kommer att lämnas orörd.
”Det är passé att leta efter olja och gas i Arktis” sa Grönlands mineralminister Naaja Nathanielsen. Beslutet togs dels av klimatskäl, men också för att en hållbar utveckling är bra för den viktiga turistnäringen.
Avsmältningen syns på flera håll
Grönländare upplever klimatförändringarna in på bara huden. Hungriga isbjörnar tränger sig in i byarna. Inlandsisarna krymper och i en tid när smältande isarna varken bär eller brister tvingas jägare avliva sina slädhundar. De människor som bemästrar ett av världens strängaste klimat får nu erfara hur deras liv hastigt förändras.
Avsmältningens effekter stannar inte i Arktis. Golfströmmen, som ger oss i Skandinavien milda vintrar och varma, gröna somrar håller på att försvagas. Men nu ser forskarna tecken på att havsströmmen mattas av med upp till 20 procent, bland annat eftersom saltvattnet späs ut med det söta smältvattnet.
Inga beslut från G20-länderna
En kollaps skulle leda till kallare klimat i Sverige men också att nederbörd och klimat förändras över hela jorden.
Den troligaste förklaringen till sommarens extremväder är att jetströmmen som cirklar runt Arktis har rubbats av den snabba uppvärmningen. Väderlägen riskerar att låsa fast och ge extrem nederbörd, eller värmeböljor.
Men trots det extremväder som rått i sommar lyckades inte G20-länderna att ta ett konkret beslut för att minska utsläppen.
Uppvärmningen blir en kommersiell chans
Visserligen enades man om att hålla uppvärmningen under 1,5 grader men besluten för att nå dit uteblev. I en rapport från forskargruppen Paris Equity Check framgår att om världens alla länder betedde sig som Kina, Australien, Ryssland och Brasilien skulle planeten gå mot fem graders uppvärmning och en värld med fler värmeböljor, översvämningar och extremväder.
Trots att klimatkrisen stirrar beslutsfattarna i vitögat så uteblir de nödvändiga besluten.
Istället kastar de lystna blickar på Arktis, och ser uppvärmningen som en kommersiell chans.
Nya farleder öppnar i de isfria vattnen. 2018 var första gången ett stort containerfartyg forcerat den arktiska passagen norr om Ryssland. Varor från Kina får kortare leveranstid. Norge delade i år ut 30 tillstånd att prospektera olja i Arktis och ger det statliga oljebolaget Equinor (f.d. Statoil) subventioner för att leta ny olja.
Norska miljöorganisationer har överklagat ända upp till norska Högsta domstolen och menade att nya oljelicenser borde vara olagligt av klimatskäl men en oenig domstol friade i december den norska staten.
Kortvariga vinster för grönlänningarna
För Grönland finns det på kort sikt kommersiella vinster med klimatförändringarna. När inlandsisen smälter frigörs tonvis med sand och grus.
Enligt en dansk studie skulle det kunna skapa en lönsam exportindustri eftersom sand är råvara som den globala byggindustrin skriker efter.
Fiskeindustrin på Grönland går på högvarv just nu eftersom torsk, hälleflundra och andra värdefulla matfiskar drar sig norrut på jakt efter svalare temperaturer, i takt med att haven söderut värms upp.
Men yrkesfiskarna vet att det är en vinstlott som blir kortvarig.