Irans högste ledare Ali Khamenei.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera attacker i Mellanöstern – så kan kriget eskalera. Foto: TT

Ett år av eskalerande strider – nu är Israel i flerfrontskrig i Mellanöstern

Uppdaterad
Publicerad

Israel är inne med marktrupper i Libanon. Ännu en kraftig eskalering i Mellanöstern – nästan ett år sedan kriget i Gaza inleddes.

Flera händelser i september ledde fram till att Israel nu befinner sig i krig på flera fronter samtidigt.

Krig mellan Israel och Hamas

Förinta Hamas. Det satte Israel som mål efter terrororganisationens attack mot Israel den 7 oktober 2023 då runt 1200 människor dödades och hundratals togs som gisslan. Israel anföll därför Gaza och kriget där har i nästan ett år varit huvudfokus för den israeliska militären. Striderna har lett till svåra humanitära förhållanden och tiotusentals människor har dödats.

Parallellt har det längs gränsen mot Libanon pågått regelbunden beskjutning mellan Israel och Iranstödda Hizbollah, som stöder Hamas och deras krav på stopp för striderna i Gaza.

I september i år skedde en rad händelser som har lett fram till att Israel nu är i krig på flera fronter.

Sätter upp nytt krigsmål

Natten till den 17 september beslutar det israeliska säkerhetsrådet på ett möte att uppdatera målen för kriget mot Hamas i Gaza och lägger till att ”invånarna i norr tryggt ska kunna återvända till sina hem.” Det handlar om totalt 60 000 Israeler som tvingats lämna sina hem i norra Israel efter den 7 oktober.

– Vi befinner oss i början av en ny fas i kriget, säger försvarsminister Yoav Gallant den 18 september.

Israels försvarsminister Yoav Gallant

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här säger Israels försvarsminister Yoav Gallant att det nu är en ”ny fas” i kriget. Foto: Reuters/Israels försvarsministerium

Personsökare exploderar: ”En krigsförklaring”

Den 17 och 18 september exploderar personsökare och walkie-talkies på en lång rad platser i Libanon i koordinerade attacker. Hizbollah pekar ut Israel och i ett tv-sänt tal säger Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah:

– Det kan ses som en krigsförklaring.

Israel förnekar inblandning i attackerna.

En delad bild som visar två scener.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pep i flera sekunder, sen exploderade de – Så gick det till när tusentals personsökare sprängdes i Libanon. Foto: AFP/X

Omfattande bombningar

Dagarna efter attackerna i Libanon genomför Israel ett stort antal luftanfall med bombningar mot mål i Libanon. Hizbollah svarar med raketbeskjutning.

Den 22 september säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att den israeliska militären slagit mot Hizbollah på ett sätt gruppen ”inte kunnat föreställa sig”. Luftanfallen fortsätter kommande dagar med attacker mot tusentals mål i Libanon.

SVT på plats i Saida, Libanon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingen säker plats i Libanon”. Se SVT:s reportage från Libanon. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Oron för krig växer

Oron för ett fullskaligt krig mellan Israel och Hizbollah växer sig allt starkare. 12-åriga Kate och hennes familj hör och ser bomberna från sitt hem i staden Zahle.

– Jag är så rädd att något ska hända oss. Jag vill inte dö, säger hon till SVT Nyheter den 26 september.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen är en inomhusmiljö med två personer som sitter framför en fönster med ränder i bakgrunden. Den högra sektionen visar en förstörd byggnad med skräp och rivna material på marken, samt en person som står bland resterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mamma Danielle beskriver hur hon är räds konflikten och de israeliska attackerna för sin familjs skull och en oro inför framtiden för hennes 12-åriga dotter Kate. Foto: SVT/Reuters

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah dödas

Den 27 september är Netanyahu i Washington DC och varnar i ett tal i FN:s säkerhetsråd Iran för att lägga sig i och att försöka angripa Israel. Kort efter talet flyger han tillbaka till Israel.

Samma kväll syns tjocka moln av rök stiga mot himlen från flera platser i Beiruts södra förorter. Den israeliska militären IDF uppger att man utfört en ”precis attack” mot ett av Hizbollahs högkvarter i Beirut och att Hassan Nasrallah var målet.

Den 28 september bekräftar Hizbollah att Nasrallah dödats, men att kampen mot Israel fortsätter.

Hassan Nasrallah  sitter vid ett podium omgivet av mikrofoner under en presskonferens. I bakgrunden syns flaggor, inklusive en libanesisk flagga och symboler relaterade till Hezbollah.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blev Hassan Nasrallah ledare för Hizbollah – se SVT:s sammanfattning i klippet. Foto: Reuters

Marktrupper går in i Libanon

Natten till den 1 oktober går Israel in med marktrupper i södra Libanon, i vad militären själva beskriver som en ”begränsad markoperation”. Israel befarar att Hizbollah skulle kunna utföra en liknande attack som Hamas utförde i Israel den 7 oktober i fjol.

De senaste veckorna har över tusen dödats i Libanon och över en miljon libaneser har enligt FN tvingats på flykt från sina hem.

FN och den libanesiska regeringen vädjar till omvärlden om 426 miljoner dollar i akut humanitärt stöd till civila, på grund av det pågående kriget. Enligt Libanons premiärminister Najib Mikati genomgår landet ett av de farligaste ögonblicken i landets historia”.

Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i videon: ”Hizbollah är kraftigt försvagade”. Foto: SVT

Kriget i Gaza fortsätter

Trots att Israel flyttat fokus mot Libanon pågår kriget i Gaza. På morgonen den 1 oktober dödas minst sju personer i en attack mot en skolbyggnad i Gaza. Enligt hälsodepartementet i Gaza dödas samma morgon även minst åtta personer i ett flyganfall över flyktinglägret Al Nusairat.

Många palestinier på Gazaremsan är oroliga för att bli bortglömda när världens uppmärksamhet riktas mot Libanon.

– När Gaza inte längre är i blickfånget kan de göra vad de vill här, säger Mohammed Nosbaha, boende i Khan Yunis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet