En person sitter i en stol med hörlurar. Bakgrunden visar en del av ett rum med fönster och en ljus vägg. Personen är klädd i en ljus sjukskötersketröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De får in fler döda än skadade personer på sjukhuset i Beirut där han jobbar, säger Elie Msallem. Foto: SVT

Sjuksköterskan Elie i Libanon efter helgens attacker: ”Fler döda kroppar än skadade”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusen är överfulla och vårdpersonal går på knäna. Samtidigt fruktar många för sina liv. Efter Israels attacker har läget inom den libanesiska vårdapparaten snabbt förvärrats.

– Vid varje attack nu har vi mer döda kroppar än skadade, säger sjuksköterskan Elie Msallems.

Det har gått tio dagar sedan SVT senast pratade med Elie Msallems, som arbetar på en akutmottagning i centrala Beirut. Sedan dess har de israeliska attackerna blivit än mer omfattande.

När tusentals personsökare exploderade tidigare i september möttes Elie Msallem av ett fullständigt kaos på akutmottagningen. Människor hade förlorat fingrar, hela händer eller ögon. Ett sådant flöde av inkommande patienter hade han aldrig tidigare varit med om.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Efter de tunga israeliska attackerna som inleddes på fredagen och fortsatt under helgen är situationen nu något annat. Sjukhusen är överfulla, men inte av skadade patienter alla gånger.

– Vid varje attack nu har vi mer döda kroppar än skadade, förklarar han.

Läget är dränerande både mentalt och fysiskt.

– Vi utbildades för att behandla sårade patienter, men är inte tränade för att hantera de stora mängder av döda kroppar som kommer in. Läget har verkligen förändrats.

Vårdpersonal bland offren

De israeliska attackerna riktas mot Hizbollah, men bland offren finns både civila och vårdpersonal. Enligt det libanesiska hälsodepartementet har 14 sjukvårdsarbetare dödats under de senaste två dagarnas anfall mot Libanon.

Hur utvecklingen kommer att se ut efter Hizbollahledaren Hassan Nasrallahs död vet ingen, säger Elie Msallem. När som helst kan läget förvärras ytterligare. Allt han hoppas på är att få återgå till ett normalt vardagligt liv.

– Min största oro att vi kommer att förbli i den här situationen under en lång tid, men jag vet inte hur länge vi klarar av det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet