SVT:s reporter Stina Blomgren förklarar relationerna mellan stormakterna som avgör Mellanösterns öde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I mitten av konflikten i Mellanöstern finns två maktcentrum: det shiamuslimska Iran och det sunnimuslimska Saudiarabien. Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren förklara hur grupperingarna ser ut i videon. Foto: AFP/AP/Reuters och SVT

Ett år sedan Hamas attacker i Israel den 7 oktober – ställ din fråga i SVT:s chatt

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen personer dödades och hundratals togs som gisslan efter terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023.

I dag är Israel i ett blodigt flerfrontskrig i regionen. Bara i Gaza har tiotusentals palestinier dödats och det humanitära lidandet är stort.

Vad undrar du om läget i Mellanöstern? Ställ din fråga till experter och SVT:s utsända i chatten.

Ett år sedan 7 oktober-attackerna

Viktor • Hur stor är risken för läkare och sjukvård då Israel bombar sjukhus?

Det finns inga säkra platser i Gaza just nu och under hela året har vi sett attacker mot sjukhus, ambulanser så risken är mycket stor, dessvärre. Fler än 300 hjälparbetare har dödats i Gaza sedan krigets början. Det är fler än i någon annan konflikt i modern tid.

Överblick

Pinnat inlägg

Medverkande under eftermiddagen och kvällen*:

17.30: Stina Blomgren (SVT:s utrikesreporter, tidigare Mellanösternkorrespondent)

18.00 Gilda Hamidi-Nia (SVT:s utrikesreporter, på plats i Libanon)

18.30: Samir Abu Eid (SVT:s Mellanösternkorrespondent)

20.30: Alexander Atarodi (Mellanösternexpert)

*Tiderna är preliminära beroende på nyhetsrapporteringen i övrigt.

Nu har Frida Lagerholm från Läkare utan gränser chattat färdigt, tack för alla frågor!

17.30 är SVT:s utrikesreporter och tidigare Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren redo att svara på era frågor.

Bella • Hur gör kvinnorna när de ska föda barn med tanke på att så många sjukhus har bombats och Israel attackerar Gaza varje dag? Blir många tvungna att föda barn hemma utan vård?

Även i krig föder kvinnor såklart barn. Det vi har sett är att det är mycket svårt att ta sig fram på ett säkert sätt och många ställs inför omöjliga val - att ta sig till ett sjukhus för att föda där och riskera livet på vägen eller föda hemma. Lägg där till att över en miljon människor är på flykt och bor i tillfälliga läger.

Busen • Ni gör ett grymt arbete och är värda all uppmärksamhet ni kan få. Värdens stater ser på och föder läder med vapen samtidigt som den humanitära delen får dela på smulorna.

Tack, det värmer.

ZK • Tycker läkare utan gränser att svenska regeringen gör tillräckligt för att hjälpa människor i Gaza?

Svenska regeringen har tillhandahållit ett generöst humanitärt bistånd, vilket är bra. Däremot saknas det tydliga uttalanden om omfattande attacker mot sjukvård i Gaza, tvångsförflyttningar och urskiljningslösa bombningar av civila. Sådant är förbjudet enligt krigets lagar och det är anmärkningsvärt att svenska regeringen verkar acceptera det!

SVT Nyheter söker utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) för en kommentar med anledning av kritiken från Läkare utan gränser.

I söndagens avsnitt av Agenda sade utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) att det inte är hennes roll att bedöma om Israels attacker mot Gaza är proportionerliga. 

– Jag vill hänvisa till vad internationella domstolar har sagt, de har sagt att Israel måste göra mer för att skydda civilbefolkningen, säger Stenergard i programmet.

Johanna • Då förnödenheter och hjälptransporter stoppas av Israel, finns det något annat sätt man kan bistå med hjälp till Gaza?

Nej, tyvärr. Även de andra gränsövergångarna är stängda.

Sture • När du skriver ”kollegor” som mist livet - är det lokala hjälparbetare i Gaza?

Ja, palestinska kollegor som dödats i tjänst.

Karl • När du skriver 'varje last måste förhandlas' har jag svårt att förstå hur det ser ut i praktiken, finns mat/vatten/medicin redo vid gränsen? Vem är det som hindrar detta från att komma över gränsen och varför?

Ja, det stämmer. Stundtals har det stått över 100 lastbilar vid gränsen med livsnödvändiga förnödenheter men bara en bråkdel har släppts in. Det är som sagt inget administrativt problem eller att det saknas resurser utan att Israel kontrollerar gränsen. Oklara och oförutsägbara kriterier för att tillåta hjälpen att komma fram. Vi och många andra har försökt belysa vilka konsekvenser detta får för människor i nöd.

Ea • Har Läkare utan gränsers anställda attackerats på väg in i Gaza (likt mattransporter) eller skadats inne i Gaza?

Sedan krigets början har sex av mina kollegor dödats. Många har skadats och nästan alla har mist familj och vänner. Kollegor riskerar att bli dödade när de går till jobbet. Vi har också sett att våra team har attackerats, trots att de fått säkerhetsgarantier.

Karin • Hej,
Du svarar att ni inte haft någon kontakt med gisslan. Har ni försökt att få kontakt med gisslan och om inte, hur kommer det sig? De flesta av dem behöver vård.

Det är inte Läkare Utan Gränsers roll som medicinsk humanitär organisation att förhandla om gisslan. Det finns andra aktörer som har det som uppgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet