SVT:s reporter Stina Blomgren förklarar relationerna mellan stormakterna som avgör Mellanösterns öde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I mitten av konflikten i Mellanöstern finns två maktcentrum: det shiamuslimska Iran och det sunnimuslimska Saudiarabien. Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren förklara hur grupperingarna ser ut i videon. Foto: AFP/AP/Reuters och SVT

Ett år sedan Hamas attacker i Israel den 7 oktober – ställ din fråga i SVT:s chatt

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen personer dödades och hundratals togs som gisslan efter terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023.

I dag är Israel i ett blodigt flerfrontskrig i regionen. Bara i Gaza har tiotusentals palestinier dödats och det humanitära lidandet är stort.

Vad undrar du om läget i Mellanöstern? Ställ din fråga till experter och SVT:s utsända i chatten.

Ett år sedan 7 oktober-attackerna

Karl • När du skriver 'varje last måste förhandlas' har jag svårt att förstå hur det ser ut i praktiken, finns mat/vatten/medicin redo vid gränsen? Vem är det som hindrar detta från att komma över gränsen och varför?

Ja, det stämmer. Stundtals har det stått över 100 lastbilar vid gränsen med livsnödvändiga förnödenheter men bara en bråkdel har släppts in. Det är som sagt inget administrativt problem eller att det saknas resurser utan att Israel kontrollerar gränsen. Oklara och oförutsägbara kriterier för att tillåta hjälpen att komma fram. Vi och många andra har försökt belysa vilka konsekvenser detta får för människor i nöd.

Överblick

Pinnat inlägg

Nu är det dags för Gilda Hamidi-Nia, SVT:s utrikesreporter på plats i Libanon, och Stina Blomgren, SVT:s utrikesreporter, tidigare Mellanösternkorrespondent, att chatta.

Vad undrar du? Skicka in din fråga!

Pinnat inlägg

Medverkande under eftermiddagen och kvällen*:

18.00 Gilda Hamidi-Nia (SVT:s utrikesreporter, på plats i Libanon) och Stina Blomgren (SVT:s utrikesreporter, tidigare Mellanösternkorrespondent)

18.30: Samir Abu Eid (SVT:s Mellanösternkorrespondent)

20.30: Alexander Atarodi (Mellanösternexpert)

*Tiderna är preliminära beroende på nyhetsrapporteringen i övrigt.

Lina • Är det inte läskigt att vara i Beirut nu när det bombas? Vad har ni för säkerhet som journalister för SVT?

Hej Lina! Vi journalister tar alla de säkerhetsåtgärder som går att ta för att kunna rapportera på plats. Flygattackerna mot södra Beirut pågår varje natt, och ibland även dagtid, och det har spridit skräck bland libaneser över hela landet. Som journalist är det viktigt att vi är på plats för att rapportera om just detta, men självklart är det obehagligt att se och höra hur det smäller. Varje attack leder till enorm förstörelse där civila kan komma att skadas och i värsta fall dödas.

Jessica • Varför gör inte den Libanesiska armén något när Israel (dvs ett annat land) attackerar deras territorium? Och en annan fråga; varför hör man aldrig nåt om Israels president? Man hör bara om Natanyahu.

Libanons militär har en annorlunda roll än många reguljära arméer. De medlar ofta i konflikter och ingrep tillexempel inte i kriget mellan Israel och Hizbollah 2006.

Anonym • Hej! Hur länge har Hizbollah attackerat Israel? Jag har hört att israeler har fått fly norra Israel under en längre period

Sedan den 8 oktober 2023 har Hizbollah attackerat norra Israel.

Katrin • Det är mycket fokus på palestiniers lidande i Gaza från SVT:s sida, men jag tycker att de gisslantagnas (och deras anhörigas) lidande bör uppmärksammas lite mer.

Då rekommenderar vi dig att se våra nyhetssändningar i kväll som innehåller just detta. SVT har gjort ett stort antal reportage om de gisslantagna och deras anhöriga.

Niklas Johansson • Dom siffror och statistik över döda från vem och vilken myndighet kommer dom ifrån?, och är dom helt pålitliga?

SVT hänvisar till hälsomyndigheterna i Libanon, i Israel samt i Gaza. I Gaza är hälsomyndigheten under terrorgruppen Hamas kontroll, därför är det viktigt att ange källan. Tyvärr har vi inte möjlighet att vara på plats i Gaza.

Y • Är det fullskaligt krig mellan iran och israel vi ser nu eller finns det någon diplomatisk samtal.

Det är inte ett fullskaligt krig mellan Iran och Israel just nu, men det är risk för det med tanke på den eskalering som skett de senaste veckorna. Iran har nu attackerat Israel direkt två gånger, Israel har attackerrat Iran en gång tidigare i våras och ett till kraftfull svar från Israel kan vara nära förestående. Det görs flera diplomatiska försök till att lugna ner situationen.

Omer • Hej! Vad har FNs fredsbevarande styrkor gjort i södra Libanon? Varför har Hezbollah kunnat bygga en sådan infrastruktur och arsenal där om FN:s styrkor varit närvarande?

UNIFIL i Libanon har först och främst främjat en dialog genom att tala med båda parter. De patrullerar också den blå linjen. Hizbollahs makt grundas till stor del på stödet från Iran samt frånvaron av en stark stat i Libanon.

Gustav • Hej! Varför fortsätter Hamas kriget när det riskerar deras civilbefolkning? Vad har de att vinna på att dra ut på kriget?

Hej Gustav! I de förhandlingar om vapenvila som pågått så har Hamas bland annat haft som krav att Israel ska frisläppa tusentals palestinska fångar som sitter i israeliska fängelser, att israelisk militär ska dra sig tillbaka från Gaza, gränsen till Egypten samt Netzarimkorridoren som upprättats under kriget och som delar Gaza i två delar.

Anonym • Hej. Vilken möjlighet. Det finns grupper och organisationer inom Israel och Palestina, där både palestinier och israeler som samtalar och som inte har avsikten att döda varandra, snarare bygga en gemensam framtid och en dag uppnå en lösning. Vad är omfattningen av dessa grupper och organisationer?

Det finns flera organisationer som arbetar på det sättet. I dagsläget omfattar de en mindre del av befolkningen men vi har rapporterat om dem i SVT.

Amy • Hur kan Israel komma undan med att förbjuda journalister in i Gaza? Någon måste ju dokumentera oberoende! Var är demokratin och hela världen?

Mediehus i ett stort antal länder har begärt att oberoende utländska journalister ska få besöka Gaza, och israeliska journalister har tagit regeringen till domstol. I dagsläget tillåts inte utländska journalister rapportera fritt från Gaza, ett fåtal internationella medier har gjort besök inbäddade med den israeliska militären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet