EU överens om minskad gasanvändning: ”Orubbliga i vårt samarbete”

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av EU-länderna är överens om att minska gasanvändningen på 15 procent i syfte att minska beroendet av rysk gas. Samtidigt larmar IMF, Internationella valutafonden, om att världen kan vara på väg in i recession nästa år.

Under ett extrainsatt möte på tisdagen var en stor majoritet av EU-ministrarna för EU-kommissionens förslag om en frivillig minskning av gasanvänding. Minskningsmålet ligger på 15 procent och planerar att vara från den 1 augusti i år till den 31 mars 2023.  

Motiveringen bakom förslaget är att förbereda sig på möjliga avbrott i gasleveranserna från Ryssland och säkra upp energitillförseln för vintern. 

– Vi är nöjda med resultatet. EU-länderna visar tydligt för Ryssland, för omvärlden och för marknaden att vi är orubbliga i vårt samarbete och vårt agerande för att bli oberoende av rysk fossil energi. Det har varit viktigt, säger energiminister Khashayar Farmanbar enligt TT.

“Måste vara redo”  

I måndags meddelade det ryska statliga gasbolaget Gazprom att de ska dra ned på flödet genom ledningen Nord Stream 1. Ett beslut som enligt EU:s energikommissionär Kadri Simson är en oroväckande politisk strategi från ryskt håll som svar på omvärldens sanktioner mot Ryssland.

– Gårdagens besked från Gazprom understryker på nytt att vi måste vara redo för strypt tillförsel från Ryssland, när som helst. Och för att vara redo måste vi agera nu, sade Simson på väg in till tisdagens extrainsatta ministermöte i Bryssel. 

Ungern röstade emot  

Vilka åtgärder som ska vidtas för att minska gasanvändningen är upp till varje land. Det kommer även vara möjligt att begära undantag från minskningsmålet, exempelvis vid akuta behov av gas till industrier eller om minskningsmålet överskridits. Skulle det bli en allt för stor gasbrist kan Europeiska rådet även utlösa “union alert” som innebär att minskningen av gasanvändningen är obligatorisk.  

Det enda landet som inte röstade för planen var Ungern som hävdade att förslaget är “ogenomförbart och skadligt ”då minskningen av rysk gas enligt dem kan drabba den ansträngda ekonomin och energitillförseln i Europa ytterligare.  

Dyster prognos för världsekonomin  

Länge har flera EU-länder varit beroende av rysk energi. Efter att kriget i Ukraina bröt ut och Ryssland stramat åt gasleveransen har elpriser skjutit i höjden och hushåll såväl som industrier drabbas.

Detta i kombination med inflation, stigande råvarupriser och coronapandemin har gjort att IMF, Internationella valutafonden sänker sin prognos för global tillväxt för andra gången i år till 3,2 procent. De larmar nu för att världen kan vara på väg in i en recession – alltså en mild lågkonjunktur.

Recession

Recession i nationalekonomiska sammanhang är en mild form av lågkonjunktur och den vanligaste benämningen på en tillfällig nedgång i konjunkturen.

En svårare lågkonjunktur brukar kallas depression.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.