Cecilia Malmström, EU-kommissionär, i Agenda Foto: SVT

”EU–länderna borde ta större ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi kan inte tvinga EU-länderna att ta emot flyktingar, men några fler än tidigare har i alla fall sagt ja, sade EU–kommissionär Cecilia Malmström i Agenda.

Cecilia Malmström är ansvarig för migrationsfrågor i EU och hon blev starkt berörd av Agendas reportage om syriske Fadi, som förlorade hela sin familj när de försökte fly till Grekland.

– Den här och så många andra liknande historier man har hört, det får ens hjärta att brista. Det är tyvärr alltför vanligt.

Syrienkriget

Det verkar som att fler flyktingar kommer att ta risken i år och fler kommer att dö. Vilket är EU:s ansvar?

– Problemet är att det finns inga lagliga vägar till Europa i dag. När flyktingarna väl kommer till gränsen håller vi på att bygga upp ett system för ett värdigt och rättssäkert mottagande men det gäller att komma till gränsen. Det enda lagliga sättet att komma till Europa är genom kvotflyktingsystem eller vidarebosättningssystem. Väldigt få EU–länder är engagerade i detta.

Så vad är EU:s ansvar för de människor som dör på Medelhavet?

– Vi har ett ansvar men det har också de hänsynslösa människosmugglarna. Jag önskar EU–länderna kunde ta ett större ansvar genom att i alla fall öppna upp lite grand. Om alla 28 EU–länder kunde ta kvotflyktingar direkt från gränsområdet runt Syrien så kunde vi hjälpa fler och hindra dem från att ge sig iväg på farliga resor.

Du har talat mycket om lagliga vägar för flyktingarna. Men de länder som säger nej – hur låter deras argument?

– Det är olika. Som att det kommer så många ändå, eller att de inte har kapacitet eller tradition att ta emot, stora ekonomiska problem och så vidare. Vi kan försöka vädja och erbjuda hjälp, kunskap och pengar. På sistone har i alla fall några länder sagt att de kan ta några hundra flyktingar. En bra början, men fortfarande bara tio–tolv länder.

Men några hundra, när flera miljoner är på flykt bara från Syrien?

– Det är bättre än inget. Om alla tog lika många som Tyskland och Sverige kunde vi i alla fall hjälpa 150.000. Vi för också samtal med FN om en global konferens för att få länder runtom i världen att ta emot syriska flyktingar. EU är också den största biståndsgivaren till flyktingarna i länderna nära Syrien.

Du är ju högsta ansvariga kommissionär för de här frågorna. Hur länge ska du sitta och administrera en politik som leder till sådana här tragiska fall?

– Jag tycker inte att jag gör det. Vi har försökt från EU–kommissionen att faktiskt sätta press på medlemsländerna. Flera har sagt ja till att ta emot kvotflyktingar. Men vi kan bara vädja, inte tvinga.

Så döden på Medelhavet kommer att fortsätta?

– Den har pågått väldigt länge också innan kriget i Syrien och jag är rädd att den kommer att fortsätta även i framtiden. Men vi kan göra mer för att minska den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet