Jimmy Hanna (tv) följer med sin kusin Fadi Mansouraty när han lägger ner rosor på gravarna för sin mamma, syster, svåger och deras två små barn på ön Lesbos. Foto: SVT/Martin Lundberg

Fadi var den ende som överlevde flykten

Uppdaterad
Publicerad

De var sex personer som flydde Syrien men bara en i familjen, Fadi, överlevde vägen över havet. Agenda var med när han mötte sin kusin från Sverige på den grekiska ön Lesbos.

Det var i mitten av mars som Fadi och hans mamma, syster, svåger och deras två små barn skulle försöka ta sig över med båt från Turkiet till Lesbos, som utgör Europas östliga gräns. Härifrån kan man se Turkiet och för många flyktingar är Lesbos porten till frihet och säkerhet.

Jimmy Hanna har rest från Sverige till Mytilini på Lesbos för att träffa sin kusin Fadi. Han säger att Turkiet ligger högst ett par mil från Lesbos och att färden över vattnet normalt tar en halvtimme till en timme.

Syrienkriget

– Det ska bli skönt att träffa Fadi och se hur han mår. Det var en vecka sedan sist och jag hoppas han mår lite bättre, säger Jimmy när han landat i Mytilini.

”Vi lever i en bubbla”

– Även om jag är född i Syrien och har fått höra i tre års tid hur flyktingar dör och lever i misär så har jag svårt att ta till mig det…vi lever i en isolerad bubbla i Sverige och i västvärlden överhuvudtaget, konstaterar han.

Fadi Mansouraty och hans familj flydde från nordöstra Syrien. Deras mål var Sverige. De var sex personer som lämnade Syrien men i dag är Fadi ensam kvar. Han var den ende av dem som överlevde helvetesfärden från Turkiet till Grekland.

Han berättar om varför de lämnade Syrien:

– I vårt område var det mycket kriminalitet och kidnappningar. Nästan alla mina vänner blev kidnappade. De försökte kidnappa även mig. Då flydde vi, berättar Fadi.

Smugglarna ljög om båten

Människosmugglare lovade en stor båt från Turkiet till Grekland bara för familjen, men det visade sig vara lögn. Den var inte åtta meter utan bara fyra och de var 16 personer i båten.

– Jag sa till min svåger att båten var för liten, att vi var för många. Men han sa att man kunde se över till Lesbos och att båten kanske klarade det, säger Fadi Mansouraty.

Den överlastade båten gav sig av i mörkret och började snart ta in vatten.

– Min mamma och min syster och barnen var i hytten. Den fylldes med vatten och vi kunde inte få upp dörren. De var fast därinne, säger Fadi.

De lyckades till slut få ut ett av barnen genom ett fönster.

”Tog av flytvästen och simmade bort”

– Men efter en halvtimma klarade sig den lilla flickan inte längre. Hon dog av kylan. Bara hennes pappa Josef, min svåger, var kvar med mig. Vi hade flytvästar på oss och flöt i vattnet. Men när han insåg att hans fru, svärmor och barn hade dött, simmade han bort, tog av sig flytvästen och drunknade, berättar Fadi.

Han vaknade på sjukhus, traumatiserad. Han fick stanna där i fem dygn.

– Jag har inga kvar. Min mamma, min syster, hennes man och deras barn – alla omkom. Och jag har inga kvar i Syrien. Mina morbröder, farbröder och mostrar finns i Sverige. Därför måste jag dit, säger han.

Tusentals syrier följer samma farliga väg mellan Turkiet och Grekland. Sedan Grekland täppte till landgränsen 2012 med taggtrådsstaket och extra gränspoliser är vägen över havet enda sättet att ta sig till Europa.

Förra året kom 3.500 båtflyktingar enbart till Lesbos, en kraftig ökning från året innan. Nu på våren när värmen kommer ökar flyktingströmmen.

Antonios Sofiadelis vid kustbevakningen säger att det kommer fler och fler nu när vädret blir bättre. På frågan om de kan klara av de ökande flyktingströmmarna säger han:

”Det är inte bara vår gräns”

– Det är svårt men vi gör vårt bästa. Jag är stolt över mina kollegor, varje natt är de ute till havs med de resurser vi har. Med andra EU-staters stöd försöker vi göra vårt bästa för att skydda våra gränser. För det är inte bara vår gräns, utan även gränsen till EU, säger han.

För att bevaka gränsen får grekerna  hjälp av EU-finansierade Frontex. Varje kväll ger sig också den grekiska kustbevakningens båt ut på patrull.

På morgonen ser vi ett 40-tal trötta och frusna syriska flyktingar, som plockats upp under natten.

– Båten hade sjunkit till hälften och de flesta flyktingarna låg i vattnet när vi plockade upp dem, säger Antonios Sofiadelis.

Alla begravdes på Lesbos

Fadis familj begravdes i Mytilini med stöd och hjälp av lokala krafter. På kyrkogården vilar  Fadis mamma Souheila, hans syster Rose, hennes man Josef och deras två små barn Marita och Karlos.

Här finns också äldre gravar som vittnar om tidigare tragedier. Människor som flydde över vattnet bara för att sluta här.

– De flesta flyktingar som kommer till Lesbos är på väg till Sverige för det är där de har släktingar. Jag hoppas att fler ska uppmärksamma att den här vägen inte är bra, den är för riskabel, säger Jimmy Hanna.

Reportage i Agenda söndag den13 april kl 21.15 i SVT2. Efteråt intervjuas EU-kommissionär Cecilia Malmström. Se programmet här och i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet