EU-ledare vill ha USA-avtal – men motståndet ökar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

EU-ländernas regeringar och EU-kommissionen ropar efter ett nytt handelsavtal med USA. De ser avtalet som ett sätt att få fart på Europas svaga ekonomi. Men det politiska motståndet och folklig skepsis inom EU har vuxit samtidigt som förhandlingarna pågår.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström sa när hon fick ansvar för handelsavtalet TTIP att hon skulle göra förhandlingarna med USA mer öppna, och hon hoppades med öppenhet kunna öka opinionsstödet för TTIP. Men opinionsmätningarna visar att skepsis och motstånd istället har ökat i viktiga länder som Tyskland.

Sverige undantag

Det gemensamma seminariet i Stockholm som LO och Svenskt näringsliv ordnar på tisdagen har toppgäster som USA:s handelsminister Michael Froman, USA-förhandlaren Dan Mullaney och EU:s Cecilia Malmström. Seminariet kan ses som ett exempel på att Sverige i den europeiska debatten närmast är ett undantag. Här säger fackföreningar, näringslivet och de stora politiska partierna gemensamt att de i grunden är positiva till TTIP och vill se till att avtalet får rätt utformning.

Förhandlingar om frihandelsavtal

Farhågor för sänkta miljökrav

I andra europeiska länder är framförallt fackföreningar tveksamma till mer frihandel och konkurrens från amerikanska företag. Fack, miljö- och konsumentorganisationer pekar på risker att miljö- och säkerhetsstandard kan sänkas till lägre nivåer när regler och standard ska bli mer lika i EU och USA. Skräckbilder målas upp att Europa måste godta amerikanska klordoppade kycklingar, hormonbiffar och GMO-grödor. Även om EU-kommissionen säger att inga försämringar ska ske, framförs risker att USA-företag i framtiden kan tvinga EU att godta kemikalier som borde stoppas utifrån dagens ”försiktighetsprincip”.

Skiljedomstolar för företag

Särskilda skiljedomstolar dit företag kan vända sig om de anser att politiska beslut rycker undan grunden för deras investeringar i ett land har varit en av de mest omstridda delarna i ett kommande avtal. Investeringsskydd med specialdomstolar skulle ge internationella storkoncerner möjligheter att hindra politiska beslut vid sidan om vanliga demokratiska och valda organ, enligt kritikerna. Särskilt i Tyskland har detta för socialdemokrater och fackföreningar varit skäl att vara skeptiska till TTIP. Enligt en opinionsundersökning är det nu bara 17 procent av tyskarna som tycker TTIP är något bra.

Avtal kan ge fler jobb i EU

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har sagt att det för hans kommission är en prioriterad fråga  att få handels- och investeringsavtalet TTIP på plats. Enligt honom skulle det kunna ge europeisk industri skjuts framåt och skapa fler jobb inom EU. Om säkerhetstester och regler blir desamma för bilar i USA och EU tror man att det ger europeisk bilindustri exportfördelar i USA. EU vill att offentlig upphandling i USA öppnas för europeiska företag. Idag är det ofta ”Buy American”-regler som styr.  Amerikanska varor och tjänsteföretag har företräde för federala och delstatliga myndigheter. Just detta med att offentlig upphandling har på sistone blivit en av de viktigaste frågorna för EU-sidan.

Presidentskifte ger tidspress

Förhandlarna är egentligen redan för sent ut. De europeiska förhandlarna har satt sitt hopp till att nå ett avtal under Barack Obamas presidentperiod, eftersom de ser honom som frihandelsvänlig. Men det är allt mer osannolikt att ett avtal går att uppnå. Blir det inte klart i sommar räknar alla med att presidentval och tillsättandet av en ny presidentadministration gör att förhandlingarna avstannar.

EU:s förhandlare kämpar både mot en skeptisk opinion i flera EU-länder och en förhandlingsprocess som riskerar att stoppas av det amerikanska presidentvalet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Förhandlingar om frihandelsavtal

Mer i ämnet