Nätjättar föreslås kunna beskattas nationellt, även om de inte har en fysisk närvaro i ett land. Foto: TT

EU vill beskatta nätjättar

Publicerad

EU-kommissionen föreslår en skatt på 3 procent på en uppskattad omsättning för digitala företag i varje medlemsland. Nätjättar som Facebook, Twitter, Google och andra ska kunna beskattas nationellt, även om de inte har en fysisk närvaro i ett land.

Beräkningen ska göras utifrån antalet användare som till exempel Facebook har i ett medlemsland. 

– Det här är för att de digitala nätjättarna betalar alldeles för lite skatt och för att skapa rättvisa jämfört med andra företag, sade EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici på en presskonferens i Bryssel.

Han fortsätter:

– Den digitala ekonomin skapar stora möjligheter, men utgör ett växande svart hål för medlemsstaterna eftersom skattebasen håller på att gröpas ur.

Företag som Facebook har överfört sina vinster till lågskatteländer som Irland och Luxemburg. Det vill nu EU-kommissionen försöka stoppa.

Förslaget riktar sig även mot företag som Uber och Airbnb, däremot inte mot streamingtjänster som Netflix och Spotify.

”Global uppgörelse”

Den svenska finansministern Magdalena Andersson (S) säger att hon föredrar en global uppgörelse som gäller hela världen och inte bara EU.

– Jag förstår att människor blir upprörda av att de här stora nätbolagen betalar så låg skatt och förflyttar vinster till lågskatteländer.  Men för att komma till rätta med det vill jag ha en global uppgörelse eftersom det här är globala företag och verksamheter. 

– Är du rädd att USA och president och Trump skulle uppfatta EU-kommissionens förslag som protektionism riktad mot USA?

– Ja det är det jag fick höra när jag besökte Washington senast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.