Facebook använder sig av upplägg för att undvika skatt. Men exakt hur det går till har inte varit känt, förrän nu. Dokument från Paradisläckan visar nämligen att nätjätten är en av kunderna hos juristbyrån Applebys kontor på Caymanöarna – ett av världens många skatteparadis.
Hur kommer då Sverige in i bilden? Det tog sin början 2013 när Facebook skulle anlägga en ny serverhall. Valet föll till slut på Luleå, och glädjen var stor. Grundaren Mark Zuckerberg skrev i ett inlägg att Luleå är en optimal plats eftersom temperaturen i området ligger under 10 grader nästan alla dagar.
Men det var inte enbart temperaturen som lockade.
Lööf: Nyttigt att ha en diskussion
Regering, riksdag och Luleå kommun krattade manegen för satsningen. Med hjälp av pengar från regeringen fick Facebook 103 miljoner kronor i etableringsstöd. Den som skrev under avtalet var dåvarande näringsminister Annie Lööf (C). Regeringen motiverade stödet med att etableringen är ”strategiskt viktig och kommer marknadsföra regionen och Sverige”.
Annie Lööf säger att hon själv funderade kring det faktum att ett så rikt företag som Facebook fick över 100 miljoner för att etablera sig i Sverige.
– Nu pågår det ett arbete kring hur man ska se på beskattningen av internationella företag. Det är ju utmaningen i den värld vi lever i nu där man har företag och huvudkontor i ett land, men också verkar i flera olika länder. Det är klart att det är nyttigt att ha en politisk diskussion om detta och det kanske är rimligt att ändra.
Är det det – vad tycker du, vad tycker ni?
– Jag tycker det är en större fråga än att kunna svara på den i en mening i en intervju såhär. Det leder till olika konsekvenser om man låser in företag i olika nationer och länder. Jag tror ju på företag som kan verka i ett land men också kan ha verksamhet i andra.
Nya detaljer i Paradisläckan
Bolaget har sammanlagt fått totalt 139 miljoner svenska kronor i två omgångar. Samtidigt visade det sig snart att Facebook dessutom ser till att så lite pengar som möjligt når den svenska statskassan.
Det som nätjätten tjänar riktigt stora pengar på, annonser, slipper man betala skatt för i Sverige. Upplägget kallas ”Double Irish” och går ut på att annonsintäkterna går direkt till Irland, där Facebook genom ett kryphål slipper skatta.
Det är inte olagligt, men väckte stor ilska när det uppdagades.
Så går det till
Paradisläckan avslöjar nya detaljer kring hur det upplägget ser ut. Facebook är nämligen kund hos juristbyrån Appleby, källan till läckan.
På fakturor i Sverige kan man utläsa att en stor del av pengarna som det världsomspännande annonsmaskineriet drar in slussas mellan olika Facebook-bolag. Detta går till så att pengarna hamnar hos det irländska bolaget Ireland Limited, som i sin tur betalar royalites till systerbolag. Man betalar alltså för rätten att använda sitt egna varumärke.
Systerbolaget som till slut får pengarna är registrerat på Caymanöarna, där Facebook inte betalar en enda krona skatt.
”Fast beslutna att spela en positiv roll”
SVT:s samarbetsparters ber företaget att svara på flera frågor kring det ekonomiska upplägget.
“Facebook följer alla gällande regler och regelverk i de länder där vi är verksamma och vi betalar all skatt som lagen kräver av oss”.
Bolaget hävdar vidare att man har investerat mer än tio miljarder kronor i de svenska serverhallarna, och dessutom skapat hundratals jobb och tusentals arbetstillfällen i Luleå när hallarna byggdes.
“Vi är fast beslutna att spela en positiv roll i de samhällen där vi är verksamma och vi kommer att fortsätta med det i Luleå”.
Annie Lööf anser inte att Facebook beter sig omoraliskt, och menar att det finns en internationell diskussion om multinationella bolags skatteupplägg.
– Moralen är väl att följa den lag som finns och i det här fallet utgår jag från att Facebook gör det.
En miljard från annonsmarknaden
Tobias Lindberg, chefsanalytiker på nyhetsmediernas branschorganisation Tidningsutgivarna, uppskattar att Facebook kapade åt sig en miljard kronor av den svenska annonsmarknaden förra året – utan att betala skatt i Sverige.
– De följer alla lagar och regler, så de sköter sig och gör som de ska. Det är i praktiken lagar som missgynnar de svenska medierna och gynnar utländska medieplattforma.
Finns det tycker du en moralisk aspekt på det Facebook gör?
– Ja det tycker jag. Pratar vi om långsiktigt och hållbarbart näringsliv så är det inte hållbart att aktivt undvika skatt och inte göra rätt för sig. På lång sikt så tycker jag absolut att det är ett omoraliskt agerande.
Detta är Paradisläckan
• Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.
• Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.
• Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.
• De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.