Apples vd Tim Cook har sagt att företaget inte är beronde av ”skatte-tricks”. Foto: TT

Så skatteplanerar Apple

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Varje år skickade Apple miljarder dollar i vinst till dotterbolag på Irland och undkom på så sätt skatt. Efter internationell press blev upplägget föremål för granskning, men då lade it-jätten om sin strategi. Paradisläckan avslöjar nu hur det gick till.

– Vi betalar den skatt vi är skyldiga, varenda dollar. Vi är inte beroende av skattetricks, vi sparar inte pengar på någon karibisk ö.

Så sa en upprörd Tim Cook, vd för Apple, när han talade framför ett utskott i USA:s senat i maj 2013. Anledningen var att hans multinationella företag Apple hade blivit föremål för granskning.

Paradisläckan

Utskottet kom fram till att Apple varje år flyttade miljarder dollar i vinst till tre dotterbolag placerade på Irland. Bolag som hamnat i en form av ”skattevakuum”.

”Skatteflyktens heliga graal”

Under irländsk lag måste nämligen de flesta företag skatta på vinst, men om man kunnat övertyga den irländska skattemyndigheten om att ett bolag styrs från ett annat land har man kunnat komma undan stora summor i skatt. Under nästan två årtionden gjorde Apples dotterbolag just det. Och eftersom irländska bolag inte beskattats i USA blev vinsten stor.

– Apple sökte skatteflyktens heliga graal: offshore-bolag som de hävdar inte skattemässigt hör hemma i något land, sa ordföranden för senatens utskott.

Fem månader efter att Tim Cook stått i senaten meddelade Irlands finansminister, efter hårt internationellt tryck, att man skulle se över uppgörelserna med irländska bolag som undgår att betala skatt – bolag som de Apple använt sig av. Vid det här laget hade Apple fått in över 100 miljarder dollar som nästan helt fanns i de irländska bolagen, utom räckhåll för den amerikanska skattemyndigheten.

Nya lösningar

När nyheten nådde Iphone-jätten började man se sig om efter nya lösningar. Paradisläckan kan nu avslöja hur det gick till.

I mars 2014 skickade en av Apples rådgivare vid advokatbyrån Baker McKenzie ut ett frågeformulär. Frågorna riktades till en annan byrå, vars affärsidé är att erbjuda så kallade brevlådeföretag i några av världens skatteparadis.

Det handlar om byrån Appleby, som senare skulle bli mittpunkten i Paradisläckan.

Undersökte möjligheterna

14 frågor mejlades ut till Applebys kontor på Caymanöarna, Brittiska Jungfruöarna, Bermuda, Isle of Man, Guernsey och Jersey.

”Bekräfta att ett irländskt företag kan bedriva förvaltningsverksamhet… utan att bli föremål för beskattning i er jurisdiktion”, lyder en av frågorna.

Apples rådgivare frågade också:

”Finns det någon utveckling som tyder på att lagen kan komma att ändras på ett oönskat sätt inom en överskådlig framtid?”

Ett av flera bolag i läckan

Valet föll till slut på den lilla engelska ön Jersey utanför Normandie. Ön kräver, precis som många skatteparadis på karibiska öar, ingen vinstskatt för de flesta företag. Genom detta upplägg har Apple kunnat fortsätta att åtnjuta låga skatter – och effekten av den irländska regeringens tillslag mot vad som kallats ”spök-företag” uteblev.

Multinationella bolag som placerar sin vinst i skatteparadis och använder andra liknande upplägg kostar världen omkring 240 miljarder dollar i skatt – varje år. Den uppskattningen gör handelsorganisationen OECD.

Apple är ett av flera stora bolag som dyker upp när Uppdrag granskning, tillsammans med SVT Nyheter, TT och det internationella nätverket ICIJ granskar Paradisläckan.

LÄS MER: Skojätten tjänade 100 miljarder – skattade mindre än 2 procent

LÄS MER: Så ser Facebook till att pengar inte når svenska statskassan

”Följer lagarna”

SVT:s samarbetspartners har kontaktat Apple för en kommentar. Företaget avstår från att svara på en lista med frågor om sin skatteplanering men uppger att man informerat lagstiftare i USA, Irland och Europeiska kommissionen om sin omorganisation från Irland till Jersey.

Flytten av tillgångarna minskade inte hur mycket Apple betalar i skatt i något land, skriver en talesperson i ett mejl.

”På Apple följer vi lagarna och om systemet förändras så följer vi det. Vi stöttar i högsta grad ansträngningar från det globala samfundet att få till en omfattande internationell skattereform och ett mycket enklare system. Och vi kommer att fortsätta att förespråka det.”

EU-kommissionen vill att Apple betalar 120 miljarder kronor i skatt till Irland.

Detta är Paradisläckan

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet