Alex Karp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alex Karp, vd för Palantir Technologies, menar att Europa halkar efter i AI-utvecklingen. Foto: Marco Nilsson

”Europa halkar efter i AI-racet”

Publicerad

AI är hett på Världsekonomiskt forum i Davos. Men de stora spelarna här är inte från Europa.

– Allt händer i USA, säger amerikanska AI-bolaget Palantirs vd och han får visst medhåll från svenskt håll.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres inledde onsdagen med ett anförande där han talade om artificiell intelligens med samma allvar som klimatet.

– Inför allvarliga, närmast existentiella hot från skenande klimatkaos, och den skenande utvecklingen inom artificiell intelligens utan skyddsräcken, verkar vi maktlösa.

”Betydande för Europa”

De bolag som leder AI-utvecklingen, och kan påverka dess framtid, är alla på plats här i Davos. Alla amerikanska. Det innebär en risk för Europa, varnar Alex Karp som är vd för ett av dessa bolag, Palantir.

– Det viktigaste för Europa att tänka på är att allt händer i USA. Där byggs AI-tekniken för slagfältet, där utvecklas algoritmerna och språkmodellerna, och kunskapen att integrera det i verksamheten.

Att Europa inte hänger med tekniskt är något som Svenskt Näringslivs och Investors ordförande Jacob Wallenberg håller med om.

– Ja, utmaningen är betydande för Europa, vi är på efterkälken. AI kommer utveckla företag, skapa effektivisering och även nya jobb, tror jag. Att vi ligger efter är ett stort problem.

”En game-changer”

Världsekonomiskt Forums chef för AI-frågor, Cathy Li, vill dock vänta med att döma ut Europa.

– Generativ AI är en ”game-changer” men vi är tidigt i utvecklingen så det är svårt att avgöra vem som har en strategisk fördel.

Li lyfter fram att tillgång till stora mängder data är viktigt för AI-utvecklingen och menar att EU har en fördel genom att vara en gemensam marknad med gemensamma regler för att dela data.

– Jag skulle inte säga att reglering nödvändigtvis hindrar innovation, reglering kan också vara bra. Företag vågar mer om de vet spelreglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.