EU:s kommissionär för migration och inrikes frågor, Dimitris Avramopoulos (höger), presenterade narkotikarapporten i Bryssel den 26 november 2019. Foto: Jeff Chiu/Virginia Mayo

Européer köper narkotika för 30 miljarder euro varje år

Uppdaterad
Publicerad

Européerna spenderar minst 30 miljarder euro på narkotika varje år. Cannabis omsätter mest på den olagliga narkotikamarknaden. Handeln sker bland annat på Facebook och Instagram i Sverige, uppger EU:s narkotikabyrå och Europol i en ny rapport.

De två byråerna har samarbetat för att ge en överblick över den europeiska olagliga narkotikamarknaden.

Den nya rapporten som presenterades på tisdagen behandlar trender längs leveranskedjan – från framställning och handel till distribution och försäljning.

Cannabis vanligast

Enligt rapporten gör europeérna av med minst 30 miljarder euro på narkotika varje år. Det motsvarar knappt en tredjedel av en svensk statsbudget.

Det gör narkotika till en betydande inkomstkälla för kriminella organisationer i EU.

EU:s narkotikabyrå och Europol bedömer att cannabis omfattar omkring 39 procent av narkotikamarknaden. 31 procent är kokain, 25 procent är heroin och 5 procent amfetaminer och MDMA (ecstasy).

Sverige nämns 73 gånger i rapporten på 260 sidor.

Facebook och Instagram

Sverige, Danmark och Island uppmärksammas som länder med en öppen narkotikamarknad i sociala medier – främst Facebook och Instagram. Narkotikamarknaden i sociala medier och appar karaktäriseras av ”hög tillgänglighet som gör handel mellan främlingar möjlig”.

I rapporten uppmärksammas också det höga antalet dödsfall i Sverige som kan knytas till fentanyl, en syntetisk opioid som används inom sjukvården för smärtlindring. Enligt rapporten kan 300 av 370 sådana dödsfall i Sverige spåras tillbaks till handel på internet.

I några städer i Sverige (Stockholm, Göteborg och Uppsala), har kriminella gäng rekryterat ensamkommande asylsökande barn eller barn vars asylansökningar har avslagits – särskilt unga afghanska män - till att sälja narkotika.

Kriminella gäng brukar tvinga dem att gå med genom hot och våld. Många av barnen som är inblandade i narkotikalangning bor på gatan, vilket gör dem än mer sårbara och utsatta för rekrytering, uppger EU:s narkotikabyrå och Europol.

Dödspatrullen

Cirka 20 medlemmar i en svensk kriminell grupp känd som Dödspatrullen – inriktad på kontraktsmord på uppdrag av narkotikalangare – greps i samordnade operationer i Sverige och Spanien mellan december 2018 och februari 2019.

Samtliga gripna är unga svenskar mellan 20 och 30 år. De misstänks vara skyldiga till tortyr och mord på minst 15 personer i Sverige och Spanien sedan 2016, uppger EU:s narkotikabyrå och Europol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.