Beskedet att Europa utesluts från de amerikansk-ryska samtalen om fred i Ukraina fick Frankrikes president, Emmanuel Macron, att kalla till ett brådskande möte i Paris under måndagen.
På mötet deltog ledare från Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Polen, Spanien, Nederländerna och Danmark, som företrädde norden och de baltiska länderna, samt representanter från EU och Nato.
Efter att mötet avslutats sa Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, att upprustningen av Europa var ”det viktigaste budskapet” från mötet, rapporterar danska TV2.
– Vi måste rusta upp i Danmark och vi måste rusta upp i Europa. Och det måste vi göra för att undvika mer krig.
Frederiksen menar även att ett eldupphör i Ukraina kan låta bättre än vad det egentligen är.
– Vi riskerar att ett eldupphör inte leder till fred och faktiskt försätter andra europeiska länder och Ukraina i en ännu farligare situation, eftersom Ryssland kan använda ett eldupphör – om det är på fel villkor – för att mobilisera, börja om och attackera ett nytt land, sa hon enligt TV2.
Uppmanar till enighet
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppmanade till enighet mellan Europa och USA gällande ansvaret för Ukrainas säkerhet efter krismötet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
– Det får inte finnas någon uppdelning av säkerhet och ansvar mellan Europa och USA, sa Scholz.
Den tyske förbundskanslern sa även att debatten om att skicka fredsbevarande styrkor till Ukraina samtidigt som kriget pågår är ”förhastat” och ”högst olämpligt”, skriver AFP.
Ansvaret kommer ligga på Europa
De europeiska länderna kommer inte delta i fredsförhandlingarna mellan USA, Ryssland och Ukraina. Samtidigt vill USA veta vilka europeiska länder som är villiga att stationera trupper i Ukraina för att upprätthålla en eventuell fred. Ansvaret för detta kommer nämligen vara europeiskt, enligt USA.
– Europa måste stå för de säkerhetsstyrkor till Ukraina, som ska garantera en eventuell vapenvila. För det tänker inte USA göra, sa SVT:s utrikesreporter Ida Linde, på plats i Paris.
Storbritanniens premiärminister har sagt att landet är redo att skicka trupper och statsminister Ulf Kristersson (M) har sagt att det är en möjlighet även för Sverige.