Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om situationen i Gaza i klippet. Foto: Reuters/SVT

Experten om chanserna för fångutväxling i Gaza: ”Relativt små”

Uppdaterad
Publicerad

Påståendena går isär om de senaste dagarnas israeliska attacker på Gazaremsan, säger SVT:s utrikesreporter. Enligt israelisk militär har man siktet inställt på Hamasledare – enligt Hamas attackeras civila palestinier och ”säkra zoner”.

– Vad det innebär för lidandet för civila palestinier i Gaza och förutsättningarna för att nå någon sorts vapenvila, är inte klart, säger Carl Fridh Kleberg.

Den israeliska militären fortsätter att rikta attacker mot så kallade ”säkra zoner” på Gazaremsan. I lördagsmorgonens attack mot Khan Yunis i södra Gaza har runt 90 personer dödats och nästan 300 skadats, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

– Man har inte förnekat att attacken skedde mot ett område som är en humanitär zon, men från den israeliska sidan har man sagt att det inte var ett tältläger, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Krig mellan Israel och Hamas

Tidigare i veckan attackerades också en skola i området och ett 30-tal uppges då ha dödats.

– Redan den attacken var den senaste i en rad som riktats mot skolbyggnader då Israel har sagt att måltavlorna är palestinska väpnade grupper, eller terrorister som de kallar dem, säger Carl Fridh Kleberg.

”Hopp och förtvivlan”

Enligt Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet, pågår en internationell diplomati där flera länder, bland annat USA och Egypten, medlar för att nå en vapenvila på Gazaremsan. Han bedömer dock att möjligheterna till en fångutväxling mellan Israel och Hamas i nuläget ser relativt små ut.

– Det har ju varit många turer med hopp och förtvivlan, den sista tiden har det funnits mer optimism framför allt hos Israel, samtidigt som en del kritiker i Israel menar att premiärministern inte vill ha till stånd en utväxling av gisslan, för att han då riskerar att tappa sin regering, säger Anders Persson.

Siktet på toppledare

Från den israeliska militärens (IDF) håll säger man sig ha riktat morgonens attack mot bland andra Hamas militära chef Mohammed Deif. Deif har beskrivits som en av hjärnorna bakom attacken den 7 oktober. Huruvida Deif dödats i attacken är ännu oklart.

Företrädare för Hamas menar att ingen ledare utsatts i attacken och att påståendet är ett försök att rättfärdiga anfall mot civila mål.

– På kort sikt är det en situation där Israel får en kanyl i armen, en stor boost för hela det israeliska samhället, från premiärminister till militära ledare, om det visar sig att Deif är död, säger Anders Persson.

– Historiskt sett har Hamas alltid kunnat hitta ersättare, men Deif har stora skor att fylla eftersom att han varit befälhavare i över 30 år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet