Experten Göran von Sydow tror att vänsterväljarna kan spela en avgörande roll i det franska presidentvalet. Foto: SVT/TT

Experten om valdeltagande i presidentvalet i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Sittande president Emmanuel Macron ställs mot Marine Le Pen i den andra omgången av det franska presidentvalet. Men mätningar tyder på ett nästintill rekordlågt valdeltagande.

– Det finns en farhåga om att besvikna väljare inte kommer att hitta någon anledning att gå och rösta, säger Göran von Sydow, chef för Svenska instituet för Europapolitiska studier (Sieps).

Slutstriden väntas bli jämn. I vissa mätningar skiljer det bara procentenheter mellan socialliberala Emmanuel Macron mot högernationalistiska Marine Le Pen.

Bottennotering sedan 2002

Efter den första valomgången lågt valdeltagandet på 74 procent. Det är den lägsta noteringen sedan 2002.

Enligt estimat från Ipsos-Sopra Steria väntas valdeltagandet också landa på 74 procent. 2002 var motsvarande siffra 71,5 procent.

– Det är svårt att sia om, men det är möjligt att det blir lägre än tidigare och också längre än i den första valomgången – vilket redan var lågt, säger Göran von Sydow.

Övertyga vänsterväljarna

Utmaningen för de båda kandidaterna är, enligt von Sydow, att övertyga vänsterväljarna om att gå till valurnorna. De står för runt en tredjedel av rösterna.

– Jag tror utmaningen är extra stor för Macron. För att säkra sin seger behöver han få ut väljare som röstar inte bara för att se honom som president, utan för att göra det i syfte att inte välja Le Pen.

Samtidigt är detta en grupp som generellt har ett lägre valdeltagande.

– De är yngre, har ofta lägre inkomster och få av dem röstade på de kandidater som är kvar till andra omgången, säger Göran von Sydow. 

Står långt ifrån varandra

Att det franska presidentvalet nästan alltid går till en andra omgång kan vara en utmaning.

– Det är lättare i den första valomgången att hitta någon värd att rösta på. Men å andra sidan är det mer som står på spel i den andra omgången, och det kan bli motiverande. Det här är två kandidater som står väldigt långt ifrån varandra.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.