En man med glasögon och robotar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten om hur kriget kan utveckla sig efter Irans attack mot Israel. Foto: SVT/Reuters

Experten: Väldigt svårt att se att det blir ett långdistanskrig

Uppdaterad
Publicerad

Efter Irans omfattande angrepp mot Israel finns en oro för att situationen ska eskalera till ett mer direkt krig där storskaliga attacker mellan länderna avlöser varandra.

Forskaren Pieter Wezeman ser dock scenariot om osannolikt.

– Avståndet mellan Israel och Iran är minst 100 mil, påpekar han.

Att kriga på distans är allt annat än enkelt, förklarar Pieter Wezeman som är senior forskare vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri. Flera andra länder ryms mellan Israel och Irans gränser, vilket kraftigt begränsar båda länders möjligheter att slå mot varandra.

– Israel har till exempel väldigt avancerade stridsflygplan, men då måste man flyga dem över andra länder. Det är en lång distans och medför stora risker, säger Wezeman.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Många robotar skjuts ned

De långa avstånden innebär dock inte att länderna står helt utan möjligheter att attackera varandra. Iran har flera gånger visat att de har robotar med räckvidd nog för att nå Israel. Samtidigt har de visat sig vara relativt enkla för Israel att skjuta ned, delvis på grund av den långa färdvägen.

Det talar emot att Iran kommer fortsätta sina massiva attacker, menar Wezeman. Istället tror han att kriget kommer att fortsätta på liknande sätt som det gjort tidigare.

– Jag tror att den viktigaste förmågan som Iran har för att kunna göra skada mot Israel fortfarande är deras allierade i Hizbollah, Hamas och delvis huthierna i Jemen.

– För Israels del handlar det mycket mer om hur man kan fortsätta med att använda sina militära underrättelse- och specialstyrkeförmågor som de har gjort innan, där de har träffat mindre mer strategiska mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet