På tisdagsmorgonen genomförde Israel över hundra flyganfall riktade mot militärbaser runt om i Syrien. Under operationen förstördes den syriska militärflottan, enligt Israels försvarsminister Israel Katz.
Det senaste dygnets intensiva attacker har även riktats mot ett forskningscenter i Damaskusområdet och mot platser där kemiska vapen och långdistansrobotar misstänks ha förvarats.
Totalt rör det sig om över 300 israeliska anfall sedan i söndags, enligt det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet, SOHR.
– Det är väldigt tydligt att Israel inte vill att avancerade vapen ska hamna i det man kallar för fientliga händer, säger Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet.
Lärdom från arabiska våren
Han tror att Israel har dragit lärdomar av utvecklingen som följde efter den arabiska våren.
– Även om det såg fantastiskt hoppfullt ut i början, så ledde det ganska snabbt till kaos och anarki, och där fanns det mycket vapensmuggling som nådde Israels fiender, säger Anders Persson.
Även på marken har Israel gjort framryckningar. I helgen intog landets militär den militariserade buffertzonen i sydvästra Syrien – ett område som skapades under FN-mandat 1974.
Intrånget har fått både FN och länder i regionen att reagera kraftigt, men Israel hävdar att det rör sig om en temporär insats.
Förnekar avancemang i Syrien
Landet förnekar däremot uppgifter på tisdagen om att israeliska stridsvagnar har avancerat djupare in på syriskt territorium.
Enligt Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, agerar Israel av osäkerhet på vad det nya styret i Syrien har för plan med zonen, som angränsar till de ockuperade Golanhöjderna.
– Det finns en oro hos Israel för att jihadistiska grupper ska ta det efter att den syriska armén lämnade, säger Isabell Schierenbeck.
Förutom Golanhöjderna, som är militärstrategiskt viktiga, har Israel inget intresse av att erövra mer av syriskt territorium, menar hon.
– Det är innebär inte nödvändigtvis att Israel lättvindigt kommer att lämna tillbaks området (zonen) när en ny regim tar över, säger Isabell Schierenbeck.