Indonesien är den fjärde största kaffeproducenten i världen. Men i år har vädret ställt till det för bönderna i landet.
Kraftiga regn har inneburit att produktionstakten ligger på den lägsta nivån på över ett årtionde. Det bidrar till att priset på kaffe globalt har ökat med 40 procent under 2023 och nådde en rekordhög nivå i juni, skriver Reuters.
Träden kan dö
Kaffeodlaren Taupik Rismawan har gått miste om halva sin årliga produktion av robustabönor. Och nu väntar ännu en utmaning – väderfenomenet El Niño, som sannolikt medför torrare klimat än normalt.
– Vi är inte rädda för en minskning av kaffeproduktionen under den långa torrperioden, men vi är rädda för att torrperioden kommer att döda träden. Om det händer kommer vi vara tvungna att vänta fyra år på att de ska växa upp igen, säger han till Reuters.
I år beräknas den totala produktionen i Indonesien landa på 9,7 miljoner 60-kilossäckar, jämfört med 11,85 miljoner säckar i fjol.
Cornelius Swangga, som äger en kaffebutik i Jakarta, säger till Reuters att det har blivit allt dyrare att köpa in kaffebönor. Samtidigt befarar han att bönorna kommer att bli sällsynta mellan augusti och oktober.
Vill se modernisering
I Indonesien står småskaliga plantager, som odlar kaffebönor på traditionellt vis med begränsad användning av gödningsmedel, för nästan all kaffeproduktion. De är således beroende av tillförlitligt väder.
– Jag tror att det är bättre att börja en mer modern kaffeodlingsprocess och utveckla den. Vi kan öka produktionen och kvaliteten på vårt kaffe och givetvis tackla problemen, så att förändringar i vädret inte påverkar vår kaffeproduktion märkbart i framtiden, säger Cornelius Swangga.