• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan von Schreeb, kirurg och professor i global katastrofmedicin, tror att dödssiffran efter jordbävningarna kan bli så höga som 15 000. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT

Katastrofläkaren: Kan landa på 15 000 döda

Uppdaterad
Publicerad

Samhället i de drabbade områdena i Turkiet och Syrien står inför enorma utmaningar. Det säger katastrofläkaren Johan von Schreeb, som menar att vi ännu inte sett närheten av den totala dödsiffran.

– Det är en enorm katastrof och än så länge vet vi inte vad som hänt, säger han i Aktuellt.

Johan von Schreeb, kirurg och professor i global katastrofmedicin, åker till katastrofområdet på tisdagsmorgonen för att hjälpa till. Han menar att räddningsarbetet kring jordbävningar är särkilt svårt.

– Jordbävningar är speciella eftersom man inte kan förutspå när de kommer, men med andra naturkatastrofer kan vi det. Jordbävningar ger också flest döda och skadade.

Vädret är en faktor som gör förutsättningarna ännu svårare, menar han. I Gaziantep, Turkiet, beräknas det bli minusgrader under tisdagen.

– Efter ett dygn är chanserna väldigt små att hitta överlevande i rasmassorna.

Stigande dödstal

Johan von Schreeb har lång erfarenhet av att arbeta i krigzoner och tidigare jordbävningar. Han bedömer att dödstalet kan komma att stiga till omkring 10 000-15 000 döda.

– Det tar ju tid innan vi får reda på något. Mobiltelefonmaster rasar och man får ingen information. I norra Syrien vet vi inte riktigt hur det ser ut ännu, därifrån finns det väldigt knapphändig information, säger han.

Hör mer om det svåra räddningsarbetet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.