• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fem misstänka massgravar hittade i burmesisk by

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem misstänka massgravar har hittats i en burmesisk by, rapporterar AP. Bybor som flytt Burma berättar hur de såg händer och fötter sticka upp ur jorden när de flydde.

I augusti förra året tränade Kadir Noor fotboll med 14 andra roginghyer i den burmesiska byn Gu Dar Pyin. Då stormade fler än 200 soldater från den burmesiska armén in i byn och började skjuta. När skottlossningen var över hade endast tre i laget överlevt.

Några dagar senare hittade Kadir Noor sex av sina lagkamrater i två olika massgravar.

– Jag kunde inte säga exakt vilka det var för deras ansikten och huvuden var sönderskjutna och dessutom uppfrätta av syra. Jag kände igen dem för att de fortfarande hade på sig vårt lags träningsbyxor, säger han till AP.

Kadir Noor leker med sin son i ett provisoriskt boende i flyktinglägret Balukhali i Bangladesh. Foto: TT

”Ett virrvarr av kroppar staplade på varandra”

Nyhetsbyrån AP rapporterar att de kan bekräfta åtminstone fem massgravar efter att de intervjuat ett 20-tal personer och granskat mobilfilmer från händelsen.

– Det var ett virrvarr av kroppar staplade på varandra, säger Kadir Noor.

FN:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter i Burma, Yanghee Lee, säger att militärens operationer mot rohingyer har ”kännetecken av ett folkmord”.

– En flykting berättade för mig att han begravde 430 döda innan han flydde från sin stad, säger Yanghe Lee.

– Man måste vända på alla stenar. För offren och deras familjer förtjänar att få veta vad som hänt. Och det burmesiska folket behöver ett svar på allt som hänt.

Burmesiska myndigheter har förnekat att det pågår en utrensning av rohingyer i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet