Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Finland – där man rustar upp för ett gammaldags, konventionellt krig. Foto: Ilona Raivio/SVT

Finland rekordrustar försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands anfallskrig i Ukraina har fått Finland att rusta upp i rekordfart. Bland försvarets senaste inköp finns luftvärnsmissiler från Sverige, pansarhaubitsar från Sydkorea och ett avancerat raketartilleri från USA för 500 miljoner euro – samma sorts artilleri som varit avgörande i Ukraina.

– Vi har försökt dra lärdom av kriget i Ukraina, säger finska riksdagsledamoten Anders Adlercreutz.

I samband med invasionen beslutade den finska regeringen att öka landets försvarsbudget. Sammanlagt fick försvaret omkring 490 miljoner euro för inköp med kort varsel, för mer långsiktiga upphandlingar gavs en beställningsfullmakt värd omkring 1,7 miljarder euro, rapporterade Svenska Yle.

Anders Adlercreutz, medlem i försvarsutskottet och riksdagsledamot för Svenska folkpartiet i Finland, förklarar att man tittat på krigföringen i Ukraina när man fördelat resurserna inom försvaret.

– Vi har sett att ett krig med till exempel Ryssland kräver mycket ammunition, man har exempelvis använt enorma mängder artilleriammunition, säger Anders Adlercreutz. 

Förutom en stor mängd ammunition säger han att luftvärnet har haft stor betydelse. 

”Mervärde i det vi gör”

Rysslands invasion av Ukraina har stärkt landets försvarsvilja. I dagsläget kan Finland vid en krissituation mobilisera en militärstyrka på 280 000 soldater, vilket är dubbelt så många som övriga Norden kan göra tillsammans.

– Det finns ett mervärde i det vi gör. Det är inte som det kanske har varit i ganska många år nu – att det hör till att göra det här. Om vi faktiskt skulle behöva försvara vårt land så blir vi tränade för det nu, säger Amos Nordman, beväring i Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.