Finlands försvarsminister Mikko Savola vid Natomötet. Sveriges försvarsminister Pål Jonson i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om Sverige och Finlands Natomedlemskap präglar försvarsministermötet i Bryssel. Finlands försvarsminister Savola säger att landet ”självklart” väntar på Sverige. Finska medieuppgifter pekar dock på att länderna är överens om att låta Finland gå före. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/TT

Finsk minister väntar ”självklart” på Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vi är redo att gå med, säger Finlands försvarsminister Mikko Savola på väg in på Natos försvarsministermöte i Bryssel. Där deltar också Finland och Sverige förutom de 30 nuvarande medlemsländerna.

När Savola får frågan om Finland tänker vänta på Sverige svarar han:

– Självklart, Sverige är vår närmsta partner, säger Savola.

Den svenske försvarsministern Pål Jonson (M) hoppas att det kan ske hand i hand, med samtidigt inträde. Men det hela ligger i Turkiets och Ungerns händer.

– Vår vädjan och önskan är att vi ska kunna fortsätta resan hand i hand, säger Jonson när han kommer till mötet.

I går uttalade sig Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på ett sätt som tolkades som att Nato nu räknar med att det kan bli så att Finland tar steget in i försvarsalliansen före Sverige.

Den finländska riksdagen kommer att färdigbehandla den lagstiftning som behövs för att bli fullvärdig medlem inom de närmsta veckorna för att, om läget uppstår, kunna ta steget in i Nato före Sverige.

Turkiet har inte gett något besked om när eller om landet kommer att ratificera Sverige som Natomedlem. Ungern väntas göra det i mars.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Pål Jonson (M) säger att Sverige har en nära dialog med Finland. Hör Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i klippet. Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ/SVT/Per Leandersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.